Linkovi

Specijalne snage američke vojske izvršile dvije racije u Africi


Somalia - African Union - Al Shabab
Somalia - African Union - Al Shabab
Državni sekretar John Kerry je stao u obranu racije specijalnih snaga , pri kojoj je uhvaćen visoki operativac Al Qaide u Libiji, rekavši da je operacija bila legalna i primjerena.
Libijska vlada je zatražila objašnjenje od američke vlade za, kako su naveli, otmicu Abu Anasa Al Libija. Gospodin Kerry je danas izjavio da libijske žalbe nemaju osnova, i da će Al Libi izaći pred sud.
Američko ministarstvo obrane kaže da je Libi već prebačen na jednu bezbjednu lokaciju.
Američki sud je optužio Al Libija za umješanost u bombardovanje američkih ambasada u Kenyiji i Tanzaniji 1998. godine, kada je više od 200 osoba ubijeno.

U medjuvremenu je jedan visoki zvaničnik administracije predsjednika Obame je izjavio da je meta racije specijalnih snaga , koja je provedena u subotu u Somaliji, bio jedan Kenijac koji suradjuje s militantnom grupom Al Shabab, koji medjutim nije uhvaćen.
Kenijac, somalijskog porijekla, identificran kao Abdul-kadir Mohamed Abdul-Kadir je strani borac u redovima terorističke grupe Al Shabab.

Tim američkih specijalnih, NAVY SEALs izvršio raciju u mjestu Barawe, na obali Crvenog mora.

Zvaničnici kažu da su američki specijalci u razmjeni vatre ubili nekoliko pripadnika Al Shababa, te da medju američkim specijalcima nije bilo pvrijedjenih.
XS
SM
MD
LG