Linkovi

Pojačana aktivnost na internet stranicama terorističkih grupacija


Vojnici Pakistana u mjestu Abot Abad, gdje je ubijen Bin Laden. Njegova pogibija takodjer je negativno utjecala na fondove al Qaide.
Vojnici Pakistana u mjestu Abot Abad, gdje je ubijen Bin Laden. Njegova pogibija takodjer je negativno utjecala na fondove al Qaide.

Ministrica unitrašnje sigurnosti Janet Napolitano kaže da nema konkretnih prijetnji, ali su mjere bezbjednosti na najvišem nivou

Zvaničnici amričkih obavještajnih agencija kažu da posljednjih dana na internet stranicama raznih terorističkih grupa ima više aktivnosti nego inače. Ministrica za unutrašnju sigurnost Janet Napolitano je danas izjavila da Sjedinjene Države i sve sigurnosne agencije takvu situaciju uzimaju najozbiljnije , iako ne postoje nikakvi konkretni dokazi da se priprema neki napad.
U medjuvremenu je saopćeno da se terorističke mreže sada bore da sebi obezbijede stalno financiranje.
Govoreći jutros na jednom simpozijumu u Washingtonu, ministar financija Timothy Geithner je izjavio da se al Qaida ne može više oslanjati na jednostavne bankovne transfere, i da se bori sa nmedostatkom novca. Gospodin Geithner je kao razlog tome naveo stalne američke i medjunarodne napore da se identificiraju oni koji daju pare teroristima i da im se odmah nametnu sankcije. Geithner je dodao da je smrt Usame bin Ladena takodjer doprinijela takvoj situaciji.

Na spomenutom simpozijumu je govorio i prvi čovjek predsjednika Obame za kontra terorizam, John Brennan, koji je kazao , medjutim, da, iako je doslovno svaka podgrupa al Qaide izgubila svog vodećeg lidera ili operativnog zapovjednika, teroristi i dalje kuju zavjere da napadnu Sjedinjene države.

XS
SM
MD
LG