Linkovi

Kongres SAD sačuvao skoro 140 tisuća nastavnika od otkaza


A class takes their final examination.
A class takes their final examination.

Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je zakon o financijskoj pomoći saveznim državama u iznosu od 26 milijardi dolara

Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je zakon o financijskoj pomoći saveznim državama u iznosu od 26 milijardi dolara. Njime će se, tvrde, moći zadržati radna mjesta skoro 140 tisuća nastavnika i na tisuće zaposlenih u policijskoj i javnoj službi širom Sjedinjenih Država. Ekonomska kriza u zemlji dovela je do otpuštanja brojnih nastavnika na kraju ove školske godine. No sada, uz financiranje savezne vlade, mnogi od njih se nadaju povratku na posao do početka nove školske godine. Osvrćemo se na ovaj problem kroz oči jednog nastavnika glazbe u mjestu Yonkers, savezna država New York.

Aaron Harper zabavlja se s nekoliko učenika ljetnog kampa, dobacivajući se raznobojnim lopticama, udarajući ih palicama…no, radije bi ih podučavao glazbenim akordima i ritmovima. Prošli mjesec Harper je održao svoj posljednji sat instrumentalne glazbe u školskom okrugu Yonkers, predgrađu New York Cityja. Zajedno s još 200 nastavnika, on je tada otpušten s posla.

No, to je bilo prije nego što je Zastupnički dom američkog Kongresa izglasao zakon kojim će se 10 milijardi dolara raspodijeliti po saveznim državama kako bi se izbjeglo otpuštanja nastavnika. U državi New York, Yonkers će od vlade dobiti 6,5 milijuna dolara. To će spasiti devedesetak nastavnika. Školski dužnosnici, poput ravnatelja Bernarda Pierorazija, međutim, odlučuju tko će biti pozvan da se vrati, a tko će ostati bez posla. Na pitanje hoće li vratiti Aarona Harpera, ravnatelj Pierorazio je rekao da je riječ o dobrom nastavniku koga svi cijene. "No na žalost, kako bi se nosili s minimalnim proračunom, morali smo ukinuti ono po čemu je škola posebna, a to su umjetnost, glazba i knjižnica".

Glasanje u Zastupničkom domu odvijalo se po stranačkoj liniji: republikanci su se žalili da će novi zakon dovesti do pretjeranog vladinog trošenja. Zastupnik John Kline, republikanac iz Minnesote, je rekao da financijska pomoć savezne vlade nije odgovor. "Potrošiti dodatnih 10 milijardi dolara koje nemamo neće poboljšati javno obrazovanje niti zaštititi i najbolje nastavnike".

Međutim, ravnatelj Pierorazio ne slaže se s takvim argumentom. "Pomoć auto industriji i bankama je kratkotrajna, no dugotrajno rješenje je ulaganje u najbogatiji prirodni resurs u ovoj zemlji, a to su njena djeca".

U njegovoj nekadašnjoj sobi s instrumentima, svježe, nove uniforme čekaju ‘zapovijed’ Aarona Harpera za povorku orkestra. Dva glazbala, bastuba i bariton, leže odbačena na prašnjavom sanduku za smeće. Prije četiri godine Harper je osnovao školski orkestar. Sada, međutim, podučava učenike u ljetnom kampu. "Bog zna da volim predavati. Obožavam djecu i rad s njima. S djecom radim 365 dana u godini. Plaća – naravno da je važna, postao sam zabrinut kako ću uzdržavati obitelj. No, najviše se brinem kako će to djeca prihvatiti".

Čuvari i čistači u Yonkersu pripremaju se za pous teachers layoffvratak učenika u rujnu, no nitko još ne zna koliko će ih nastavnika dočekati.

XS
SM
MD
LG