Linkovi

SAD: "Svako kome porezi budu smanjeni.... imaće više novca za potrošnju i investiranje."


Za sada.... plan poreske reforme samo na jednoj stranici....
Za sada.... plan poreske reforme samo na jednoj stranici....

Jedna od posljedica buduće poreske reforme mogla bi biti povećanje američkog nacionalnog duga za 5 do 7 hiljada milijardi dolara u narednih deset godina.

Bijela kuća nedavno je najavila sveobuhvatnu reformu američke poreske politike i prakse. Za sada i do sada vlasnici malih firmi su ti koji najčešće izražavaju zadovoljstvo i uvjerenje da će promjene koje predlaže i zagovara predsjednik Donald Trump značiti snažan podsticaj za nova ulaganja, nova zapošljavanja i povećanje kupovne moći Amerikanaca. Jedna od bitnih odlika budućeg poreskog sistema trebalo bi da budu jednostavnost i ravnomjernije raspoređena poreska opterećenja. Ekonomsti i analitičari su sudržani, a njihova krupna dilema je da li će buduće poreske stope biti pravičnije.

Za predloženu poresku reformu ministar finasija Steven Mnuchin rekao je da će biti najveća u povijesti Sjedinjenih Država i istakao:

"Imaćemo veliko smanjenje poreza za poslovni sektor."

To smanjenje trebalo bi da bude sa sadašnjih 39 osto na stopu od 15 procenata. Rick McVey, vlasnik cvjećare, kaže da je to upravo ono što mu treba:

"Mislim da bih sa takvim snižavanjem poreza mogao mnogo više novca re-investirati, kupiti novu, ključnu opremu."

O planu poreske reforme, sažetom na samo jednoj stranici, ekonomista Scott Greenberg kaže:

"To je , da tako kažem, otvoreni prozor u glavne poreske prioritete administracije predsjednika Trumpa."

Za američke porodice i pojednince standardne poreske olakšice trebalo bi budu udvostručene, što bi značilo više teško zarađenog novca u kućnim budžetima.

Po ocjeni Scotta Greenberga to neće biti nešto značajno:

"Procjenjujemo da bi domaćinstvima koja ostvaruju prihod od 40 do 60 odsto prosječnog godišnjeg prihoda ostajalo oko 1,3 odsto više novca. To bi bila direktna posljedica smanjenja poreskih stopa."

Prve procjene pokazuju da bi bogatim Amerikancima ubuduće ostajalo 16 odsto više novca kaže analitičar William Gale i dodaje:

"To je u suštini veliko smanjenje poreza za vrlo bogate porodice i pojedince."

Mada bi po prijedlozima predsjednika Trumpa budućom poreskom praskom bile eliminirane poreske rupe koje koriste bogati, konzervatici smatraju da je dobra i opravdana tendencija da se ujednače poreske stope i da bogati ne budu ključni oslonac ukupnog nacionalnog poreskog tereta.

Po mišljenju Willama Gale-a to nema logike s obziroma na sve veću finansijsku nejednakost među Amerikancima:

"Mislim da nema nikakvog razloga za smanjenje poreskih stopa na prihod bogatih. Finansijski su vrlo dobro prolazili tokom prethodnih dvije, tri, četiri decenije."

Za Donnu Sebusch, vlasnicu poslatičarnice, smanjenje poreza generalno znači krupan finasijski podsticaj:

"Svako kome porezi budu smanjeni.... porodice, pojedinci, poslovni sektor.... imaće više novca za potrošnju i investiranje."

Ekonomski i finansijski stručnjaci upororavaju da bi, ukoliko poresku reformu ne budu pratile mjere smanjivanja državne i javne potrošnje i ukoliko se ne nađu načini zdravog povećanja državnih prihoda, jedna od posljedica poreske reforme koju zagovara predsjednik Donald Trump mogla biti povećanje američkog nacionalnog duga za 5 do 7 hiljada milijardi dolara u narednih deset godina.

SAD: "Svako kome porezi budu smanjeni.... imaće više novca za potrošnju i investiranje."
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG