Linkovi

SAD: Veća američka angažiranost protiv Islamske države - da ili ne?


Members of Libya's pro-government forces gesture as they stand on a tank in Benghazi, Libya, May 21, 2015.
Members of Libya's pro-government forces gesture as they stand on a tank in Benghazi, Libya, May 21, 2015.

Militanti islamske države su posljednjih dana uveliko uznapredovali, nakon privremenog nazadovanja usljed koalicijskih zračnih napada na njihove pozicije. Ta radikalna islamistička grupa je jučer zauzela istorijski sirijski grad Palmyru, samo nekoliko dana nakon što je zauzela Ramadi u Iraku. Republikanski zakonodavci u američkom kongresu pozivaju na veću američku angažiranost protiv Islamske države, ali Obamina administracija odbija takvu strategiju.

Militanti su objavili video snimak koji ih, kako navode, prikazuje kod Palmyre, drevenog grada sa istorijskim ruševinama koji se nalazi na UNESCOvoj listi kulturnog nasljeđa. Ti snimci su samo nastavak bezobzirnog uništavanja koje su islamski militanti nedavno počinili I na mjestima kulturnog nasljeđa u Iraku.

Još jednom bih pozvala sve strane da razmotre strategiju, svoje vojne akcije, I zaštite I očuvaju Palymru, rekla je generalna direktorica UNESCa Irina Bokova.

Republikanci u američkom senatu su jučer pozvali na jače američke vojne napore protiv militanata, uključujući I slanje kopnenih snaga u taj region.

Moramo oformiti arapsku vojsku čiji bi dio I mi bili, koja bi mogla započeti oduzimati teritoriju od ISILa unutar Sirije, kako bi se uništio taj kalifat, rekao je senator Lindsey Graham.

Ili možda naoružati kurdske snage Peshmerga koje se bore protiv te radikalne grupe.

Oni su trenutno naši borci na terenu. Problem je što se ISIS koristi američkom vojnom opremom koju je zaplijenio u Iraku. Kursko oružje je zastarjelo, I nema nikakvog smisla to što Obamina administracija odbija naoružati Kurde, rekao je senator Ted Cruz.

Obamina administracija je isključila mogućnost angažiranja američkih vojnika u još jedan skup rat, navodeći da to nije u američkom interesu. Čak I oni koji žele veću američku akciju u Siriji se sa tim slažu.

Američki vojnici na terenu nisu odgovor. Ne bi bilo ni u američkom niti u interesu tog regiona da američke vojnike umiješamo u još jednu veliki borbenu misiju, rekao je senator Richard Blumenthal.

Sjedinjene države su sudjelovale u zračnim napadima na pozicije Islamske države, omogućavajući lokalnim snagama da ponovo zauzmu nešto teritorije od militanata. One također pružaju vojni trening sirijskim opozicionim snagama. Zvaničnici kažu da za taj proces treba vremena, ali da on dovodi do rezultata, kao što je bilo oslobađanje sirijskog grada Kobanija.

XS
SM
MD
LG