Linkovi

SAD-Sirija: Za odluke potrebne potpuno pouzdane informacije


Opcija snabdijevanja oružjem opozicionih snaga je jedan od koraka aktueliziranih informacijama o Assadovom korištenju hemijskog oružja protiv protivnika sirijskog režima.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama razmatra, prema do sada dostupnim informacijama, mogućnost snabdijevanja oružjem snaga koje se suprotstavljaju režimu sirijskog dikatora Bashara al-Assada. Na takav korak Bijela kuća se do sada nije odlučivala zbog bojazni da bi oružje namijenjeno sirijskim opozicionim snagama moglo dospjeti u ruke pobunjenika, neprijateljski raspoloženih prema Sjedinjenim Državama i drugim zapadnim zemljama, američkim saveznicama.

Opcija snabdijevanja oružjem je jedan od koraka aktueliziranih informacijama o korištenju hemijskog oružja protiv boraca i protivnika sirijskog režima. Visoki, za sada neimenovani zvaničnici Bijele kuće, daju do znanja da predsjednik Obama još uvijek nije donio odgovarajuću odluku, ali da je zatražio od članova tima na nacionalnu sigurnost da definiraju načine na koje Sjedinjenine Države mogu povećati podršku opozicionim snagama, do sada davanu bez pomoći u oružju.

Prošlog tjedna Bijela kuća je informirala članove Kongresa o vjerovatnoći da su snage lojalne Basharu al-Assadu koristile u manjem obimu hemijsko oružje, odnosno gas sarin. Po ranijoj ocjeni gospodina Obame bilo kakvo i bilo koliko korištenje hemijskog oružja bio bi prelomni momenat, a u jučerašnjem susretu sa novinarima američki predsjednik je istakao da želi imati više pouzdanih činjenica i dokaza prije nego se odluči o konkretnom odgovoru Sjedinjenih Država:

„Ne znamo, međutim, kako je hemijsko oružje korišteno, gdje je korišteno, ko ga je koristio. Nemamo niz informacija na osnovu kojih bi ustanovili šta se tačno desilo. Kada donosim odluke iz domena američke nacionalne sigurnosti i o potencijalnim dodatnim akcijama kao odgovoru na korištenje hemijskog oružja, moram biti siguran u činjenice. To je ono što i Amerikanci od mene očekuju.“

Analitičarka centra Woodrow Wilson Marina Otaway, inače ekspert za Bliski Istok, smatra da se primiče trenutak kada Bijela kuća mora odlučiti i dodaje:

„Sigurna sam da to neće biti slanje vojnih snaga u Siriju. Mislim da se neće odlučiti ni na podršku iz zraka, surađujući u uspostavljanju zone zabranjenje za letove.... Mislim da je mnogo vjerojatnije, kao prvi korak, neki oblik slanja oružja sirijskim opozicionim snagama. Ali i to je odluka na koju Sjedinjene Države još uvijek nisu voljne.“

Režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada optužen je, do sada najozbiljnije, za korištenje nervnog otrova sarin, ne samo protiv opozicionih snaga nego i u ne-borbenim, civilnim područjima. Na te optužbe režim uzvraća tvrdnjama da su pobunjenici ti koji su upotrijebili hemijsko oružje u jednom selu nedaleko od Alepa.
SAD-Sirija: Za odluke potrebne potpuno pouzdane informacije
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00
XS
SM
MD
LG