Linkovi

SAD: Sirijska vlada se vjerovatno koristila hemijskim oružjem protiv pobunjenika


Bijela kuća navodi da su ipak potrebni konkretni dokazi kako bi se mogao donijeti takav zaključak prije nego predsjednik odluči da poduzme akciju.

Obamina administracija navodi da američke obavještajne agencije vjeruju da se sirijska vlada vjerovatno koristila hemijskim oružjem u manjem obimu protiv pobunjeničkih snaga, ali da su ipak potrebni konkretni dokazi kako bi se mogao donijeti takav zaključak prije nego predsjednik odluči da poduzme akciju.

U novoj analizi, Bijela kuća navodi da su procjene obavještajnih agencija da se vlada sirijskog predsjednika Bashara al Assada koristila hemijskim oružjem u građanskom ratu protiv opozicionih snaga. Prvobitna procjena je objelodanjena u pismu kongresnim liderima i saopćenju američkog ministra odbrane Chucka Hagela.

Američka obavještajna zajednica procjenjuje, sa različitim nivoima uvjerenja, da se sirijski režim koristio hemijskim oružjem manjeg obima, osobito hemijskim agensom sarinom, rekao je ministar Hagel.

Gas sarin je smrtonosni nervni agens, i Obamina administracija navodi da se dokazi zasnivaju na fiziološkim uzorcima. Ministar Hagel navodi da se za to najvjerovatnije može kriviti sirijska vlada.

Ne možemo potvrditi porijeklo tog oružja, ali vjerujemo da bilo kakva upotreba hemijskog oružja u Siriji vjerovatno potiče od Assadovog režima, rekao je Chuck Hagel.

Obamina administracija je zabrinuta zbog korištenja hemijskog oružja u sirijskom sukobu i mogućnosti da bi se takvo oružje moglo naći u rukama terorista. Predsjednik Obama je rekao da bi se njegov stav po pitanju vojne angažiranosti u Siriji mogao izmijeniti ukoliko se dokaže upotreba takve vrste oružja.

Crvena linija za nas bi bila ako bi vidjeli velike količine hemijskog oružja koje se transportuje ili koristi. To bi izmijenilo moju računicu, rekao je američki predsjednik.

Bijela kuća naglašava da su joj potrebne kredibilne činjenice prije nego donese odluku o budućoj akciji. Neki članovi kongresa kažu da bi predsjednik trebao biti agresivniji u svom odgovoru. Republikanski senator John McCain je rekao

Predsjednik Sjedinjenih država je rekao da bi se, ukoliko se dokaže da je Bashar al Assad koristio hemijsko oružje, politika mogla izmijeniti, i da bi to značilo prekoračivanje crvene linije. Mislim da je sasvim jasno da je crvena linija prekoračena, rekao je John McCain.

Druge zemlje, među njima Britanija i Francuska, optužile su Assadovu vladu da se koristila hemijskim oružjem. Analitičari kažu da je odgovor administracije pažljivo proračunat kako bi se izbjegla pretjerana reakcija. Aram Nerguizian iz Centra za strateške i međunarodne studije kaže

Opasnost je da bi pritisak mogao biti toliki da bi izazvao iznenadnu reakciju američke vlade. Cilj bi bio to izbjeći i stvoriti okruženje u kojem bi Sjedinjene države procijenile situaciju na učinkovit način, a onda shodno tome djelovale, kaže Aram Nerguizian.

Sirijski sukob bjesni već više od dvije godine i u njemu je 70 hiljada ljudi izgubilo život.
XS
SM
MD
LG