Linkovi

SAD-Sirija-Rusija: Moskva dolijeva ulje na vatru


"Uključivanje Rusije promijenilo je tok rata u Siriji. Bashar al-Assad bio je na ivici poraza, a sada se više nego čvrsto drži."

Uz konferenciju o sigurnosti u svijetu koja će u Minhenu biti održana do kraja tjedna, zvaničnici zemalja koje čine Međunarodnu grupu za podršku Siriji imaće i poseban susret, prvi nakon nedavnog kraha još jednih pregovora o političkoj tranziciji u Siriji. Ključna tačka tog sastanka i razgovora biće Rusija i intenziviranje ruskih zračnih udara u Siriji, što je vrlo negativno uticalo i utiče na nastojanja da se, diplomatski i politički, otvori put ka miru u Siriji.

"To nije kraj i to nije slom razgovora" - istakao je Staffan De Mistura, specijalni izaslanik UN, najavljući privremeni prekid prije nekoliko dana počete nove runde pregovora između predstavnika sirijske vlade i umjrene opozicije. Nakon trnovite pripreme i početka, iz pregovora su se povukli predstavnici sirijske opozicije zbog neispunjavanja ključnog uvjeta - prekida bespoštednih zračnih udara ruskih aviona na Alepo, grad koji drže pobunjenici koji se bore protiv snaga sirijskog režima.

Jedna od posljedica ruskih zračnih udara je ogroman broj Sirijaca koji su bili prisiljeni napustiti šire područje Alepa i sada su, kako tako, zbrinuti u kampovima duž granice sa Turskom.

John Kerry, američki državni tajnik, je tim povodom konstatirao:

"Aktivnosti Rusije u Alepu i u regoinu uveliko otežavaju izglede i mogućnosti ozbiljnih razgovora i pregovora o postizanju mira u Siriji."

Sjedinjene Države i druge zemlje, članice Međunarodne grupe za podršku Siriji, ne uspijevaju u pokušajima da privole Rusiju da se obaveže da će poštovati primirje, ako bude dogovoreno, neophodno potrebno za uspješan ishod pregovora o političkoj tranziciji vlasti u Siriji.

David Schenker, analitičar Instituta za bliskoistočnu politiku, ističe:

"Uključivanje Rusije promijenilo je tok rata u Siriji. Bashar al-Assad bio je na ivici poraza, a sada se više nego čvrsto drži."

Mada je i Rusija članica Međunarodne grupe za podršku Siriji, Moskva ne želi značajne promjene u Siriji, ocjenjuje Paul Salem, analitičar Instuta za Bliski i Srednji Istok:

"Ne mislim da će politički pokušaji uroditi plodom. Sirijski režim, uz vrlo snažnu podršku Rusije, i naravno Irana, Hezbollaha i sličnih grupa, sada vodi operacije kojima bi mogao poraziti snage umjerene opozicije."

Nada da bi u nekoliko narednih dana moglo doći do promjene ne jenjava kaže američki državni tajnik i dodaje:

"Prilazimo sastanku i razgovorima u Minhenu sa velikim optimizmom, sa nadom da bi to mogla biti prekretnica. To je urgentno. Cijeli svijet svjestan je sirijske humanitarne katastrofe."

Po ocjenama američkih zvaničnika odluka Rusije da pruži podršku sirijskom režimu prolongira sukobe i otežava postizanje političkih osnova tranzicije vlasti u toj zemlji.

SAD-Sirija-Rusija: Moskva dolijeva ulje na vatru
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

XS
SM
MD
LG