Linkovi

SAD – Sirija: Ograničeni vojni udari najvjerovatnija opcija


Inspektor UN za hemijsko oružje sa pacijentima, žrtvama napada
Inspektor UN za hemijsko oružje sa pacijentima, žrtvama napada

Analitičari smatraju da bi američka vojna intervencija, ukoliko do nje dođe, bila ograničena na uništavanje sirijskih kapaciteta za proizvodnju i skladištenje hemijskog oružja.

Za američke najviše zvaničnike sada više nema nikakve sumnje da je sirijska vlada koristila hemijsko oružje protiv vlastitog naroda. Bijela kuća razmatra brojne opcije mogućeg odgovora na, kako je saopšteno, blatantno kršenje međunarodnih normi i zakona. Oponenti režimu Bashara al-Assada podržavaju sveobuhvatan napad na oružane snage tog režima i Assadovo zbacivanje sa vlasti. Analitičari, međutim, smatraju da bi američka vojna intervencija, ukoliko do nje dođe, bila ograničena na uništavanje sirijskih kapaciteta za proizvodnju i skladištenje hemijskog oružja.

Potpredsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden ističe da sirijska vlada mora biti smatrana odgovornom za kršenje međunarodnih pravnih normi i dodaje:

"Ono što znamo je da jedino sirijski režim ima hemijsko oružje, da je tu vrstu oružja i ranije više puta koristio, da je htio zbrisati, bez obzira na žrtve, prostore koje je napadao hemijskim oružjem."

Bijela kuća je u stalnim konsultacijama sa liderima zemalja, saveznica o zajedničkom odgovoru na takve poteze sirijskog režima. Analitičar instituta American Enterprise Michael Rubin smatra da je najvjerojatnije da će se predsjednik Obama odlučiti na usko ciljane vojne udare:

"Vjerujem da smo vrlo blizu početku tih udara. Vjerujem da će to biti napadi raketnim projektilima. Možda je najbolje poređenje onog što se može destiti poređenje sa zračnim napadima na Sudan i Afganistan 1988. godine, nakon teških terorističkih napada na američke ambasade na istoku Afrike."

Lider sirijskih opozicionih snaga, pukovnik Armije za slobodnu Siriju, Abdelbaset Tawil ističe da će svaka strana intervencija koja bi pomogla da Bashar al-Assad bude zbačen sa vlasti dobro doći:

"S obzirom na ono što se dešava našim porodicama i sirijskom narodu, i šta se desilo djeci Damaska, mi, naravno, podržavamo vojne udare. Ne samo da podržavamo, nego i tražimo od međunarodne zajednice da nam pomogne da razbijemo Assadov režim. Vrlo teško nam je samima. Nemamo dovoljno snage i oružja da porazimo režim koji je na vlasti preko 50 godina."

Međunarodna zajednica vjerojatno se neće, smatraju analitičari, odlučiti na široku vojnu kampanju protiv sirijske vlade i njenih snaga. Bojazan da bi režim koji vlastiti narod napada hemijskim oružjem mogao tim oružjem napasti i građane susjednih zemalja, Turske, Jordana, Libana i Izraela je sasvim opravdana i realna.
SAD – Sirija: Ograničeni vojni udari najvjerovatnija opcija
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00
XS
SM
MD
LG