Linkovi

Još nema finalnog odobrenja za oružje SirijiDok snage sirijske vlade napreduju na terenu, ograničena oružana pomoć koju je predsjednik Barack Obama prije gotovo mjesec dana obećao opoziciji, tek treba da bude poslana.

Problem je izgleda u Kongresu gdje je prijedlog zastao dok zakonodavci raspravljaju o vrsti oružja koje treba poslati, i o tome kojim grupama ga poslati.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao je novinarima u petak da administracija razgovara sa zakonodavcima u nastojanju da riješi ta pitanja i ubrza njihovu saglasnost. Carney je dodao:

Činjenica je da pregovaramo sa Kongresom oko predsjednikove najave slanja pojačane vojne pomoći, ali nemam ništa o specifičnim isporukama da vam prenesem.

Odluka o tome koje grupe treba dobiju oružje je teška, a promjene u savezništvima medju grupama još vise komplicira takvu odluku, objašnjava Michael Rubin iz vašingtonskog instituta American Enterprise i kaže:

Radikalizacija se pojačava, a ova debata traje već drugu godinu, i opozicija koju smo vidjeli prije godinu, godinu i po, kad smo počinjali raspravu, nije ista koja danas postoji u Siriji. Opozicija tamo postaje sve radikalnija.

Rubin dodaje da je važno i pitanje koje oružje opozicija želi i da li je Amerika voljna da im baš to osigura.

Ono što sirijska opozicija želi jeste kvalitativna vojna prednost. Oni, na primjer, traže projektile zemlja-zrak, i to otvara cijelu skalu političkih pitanja o tome da li mi možemo vjerovati sirijskoj opoziciji da, u drugim okolnostima, ta i takva oružja neće okrenuti protiv nas i naših saveznika., objašnjava gospodin Rubin.

Rusija je u maju priznala da je pristala da Assadovoj vladi proda moderne rakete za protivzračnu odbranu, ali nije jasno da li su te rakete već isporučene.

Hezbollah, grupa koju podržava Iran, a na američkoj je listi terorističkih organizacija, aktivno podržava Assadovu vladu.

Ovakav razvoj u Siriji, uz rast pobunjeničkih grupa za koje se navodi da su povezane sa al-Qaidom, navode neke od eksperata da se upitaju da li, u smislu američkih očekivanja i perspektiva, uopšte ima smisla pomagati sirijsku opoziciju ili je za to čak i kasno…
XS
SM
MD
LG