Linkovi

Uzajamno povlačenje veleposlanika iz Damaska i Washingtona - jedna komunikacijska linija manje


Američki veleposlanik Robert Ford nakon predavanja vjerodajnica predsjedniku al-Assadu u siječnu
Američki veleposlanik Robert Ford nakon predavanja vjerodajnica predsjedniku al-Assadu u siječnu

Dok Sjedinjene Države i Sirija zadržavaju diplomatske odnose, američki dužnosnici – uključujući i predsjednika Obamu - pozivaju predsjednika Assada da siđe s vlasti

Nekoliko sati nakon što je američko Državno tajništvo priopćilo da se veleposlanik u Siriji Robert Ford vratio u Washington zbog prijetnji po njegovu sigurnost, sirijsko veleposlanstvo u Washingtonu objavilo je da se veleposlanik Imad Moustapha vraća u Damask.

I američki veleposlanik u Siriji i sirijski veleposlanik u Sjedinjenim Državama povučeni su u svoje zemlje koje priopćile da su pozvani na konzultacije. Međutim, Državno tajništvo kaže da je veleposlanik Ford doveden natrag u Washington kao rezultat "vjerodostojne prijetnje" njegovoj sigurnosti. Obraćajući se novinarima glasnogovornica Državnog tajništva Victoria Nuland je naglasila da Fordov povratak u Washington ne znači povlačenje.

Optužila je tom prilikom sirijsku vladu da je uključena u 'kampanju ocrnjivanja' ovog američkog diplomata. "Zabrinuti smo zbog kampanje koju predvodi režim na čijoj se meti osobno nalazi veleposlanik Ford, a koju provode državni mediji sirijske vlade i zabrinuti smo zbog sigurnosne situacije koja je time stvorena".

Gospođa Nuland je rekla kako očekuje da će se veleposlanik Ford vratiti u Damask nakon što konzultacije završe, iako je vremenski okvir za to neizvjestan. Dodala je da mu sirijska vlada mora pružiti sigurnost jednom kad se vrati. Robert Ford, karijerni diplomat, postavljen je za veleposlanika u Siriji u siječnju. Tijekom proteklog desetljeća bio je na službi u Alžiru, Bahreinu i Iraku.

Salman Shaikh stručnjak je za nenasilno rješavanje sukoba na Srednjem istoku i direktor Brookings Doha Centra. On je rekao za Glas Amerike kako su sirijski mediji pokušavali prikazati Fordov rad u Iraku u negativnom svjetlu. "Mislim da je to jedno nastojanje da ga se oslika na neki sektaški način, da se kapitalizira na nekim sektaškim pitanjima koja su se pojavila u Iraku i da se pokuša, ne baš suptilno, to povezati sa sektaškim pitanjima u samoj Siriji".

Ford je glasni kritičar nasilne kampanje sirijske vlade protiv političkih neistomišljenika. Ujedinjeni narodi su priopćili da je oko 3 tisuće osoba ubijeno otkako je u ožujku počela pobuna protiv vlade sirijskog predsjednika Bašara al-Assada. Fordovi stavovi ljutili su sirijsku vladu i njene pristaše. Prošli mjesec bijesna gomila ga je presrela dok se pripremao na susret s jednim od vodećih oporbenih političara u Damasku.

A sirijska je vlada objavila odredbu kojom se ograničava kretanje stranih veleposlanika u zemlji, nakon što su Ford i njegov francuski kolega posjetili mjesto Hama. Shaikh kaže da je Ford igrao veliku ulogu u osiguravanju dokaza o situaciji u Siriji i da će njegov odlazak predstavljati udarac pripadnicima sirijske oporbe. Ipak, naglašava da Sjedinjene Države i međunarodna zajednica imaju odnose s osobama iz sirijske oporbe u Siriji i inozemstvu. "Odlazak veleposlanika Forda je značajan, ali ne nužno i kraj svijeta u nastojanjima da se radi s oporbom. Ali ipak signalizira da će biti jedna komunikacijska linija manje – izravna komunikacijska linija – između sirijskog režima i Sjedinjenih Država. I to će najvjerojatnije dovesti do daljnjeg zatezanja odnosa između njih".

Međutim, glasnogovornica Državnog tajništva Victoria Nuland kaže da je suradnja s Assadom gotova. I dok Sjedinjene Države i Sirija zadržavaju diplomatske odnose, američki dužnosnici – uključujući i predsjednika Obamu - pozivaju predsjednika Assada da siđe s vlasti.

Shaikh kaže da su opozivi veleposlanika možda bili neizbježni. "Bilo smo na putu sukoba Sjedinjenih Država i Assadovog režima u Siriji. Iznenađujuće je da je trebalo toliko vremena da veleposlanik Ford naposljetku napusti Siriju, uzevši u obzir pritiske kojima je bio izložen, i onda naravno recipročne akcije Sirijaca koji su povukli Imada Mosutaphu iz Washingtona".

Međutim, unatoč tome što nemaju veleposlanike, američko veleposlanstvo u Siriji i sirijsko u Washingtonu funkcioniraju s punim sastavom osoblja.

XS
SM
MD
LG