Linkovi

Amerika službeno podržala sirijske opozicione grupe


Borci Slobodne sirijske vojske
Borci Slobodne sirijske vojske
Zvanično priznanje sirijskih opozicionih grupa od strane Washingtona , za cilj ima izoliranje ekstremista , i pojačavanje pritiska na sirijskog predsjednika Bashara al Assada.

Administracija predsjednika Obame kaže da priznavanje političkih protivnika Bashara Al Assada ojačava njihovu borbu, i pruža dodatnu podršku.

Glasnogovornica State Departmenta, Victoria Nuland, doaje:

Odavno već govorimo da, s obzirom da nema nikakvih naznaka od strane sirijskog režima da će se ovo okončati, niti da predstoji politička tranzicija, mi nastavljamo pružati podršku opoziciji u toj zemlji.

Nulandova je dodala da priznavanje pomaže pripremanje Sirije za vrijeme kada ne bude na vlasti Bashar al Assad.

To nam ujedno daje priliku da bolje upravimo našu pomoć, tako da ona stiže direktno do političkih lidera na terenu, u lokalnim vijećima za koordinaciju opozicije. To se odnosi posebno na one dijelove Sirije koji više nisu pod kontrolom Assadovog režima.


Takva pomoć, koja ne uključuje oružje, može pomoći lokalnim vijećima da se bolje koordiniraju s pobunjeničkim snagama. Njihovu podijeljenost je, naime, Assad koristio.

Malou Innocent, analitičarka sa sjedištem u Washingtonu, kaže da opozicioni borci postaju sve bolje fokusirani:

Sada se već može vidjeti kako utjecajni lideri opozicionih grupacija mnogo bolje i tješnje suradjuju kako bi pokušali skinuti Assada., govori Innocent iz Instituta Cato.

Koalicija koja je priznata u Moroccu , ima široku osnovu i uspješnije od drugih radi na ujedinjavanju opozicije. Medjutim, ni kod njih još nema dogovora o tranzicionoj vladi.

Analitičar Malik Al-Abdeh sa sjedištem u Londonu , kaže da su i dalje prisutne duboke podjele izmedju sekularnih i islamističkih dijelova opozicije.

Čini se da su Muslimanska Braća u dominantnom položaju , što opoziciju zasigurno neće učiniti privlačnom kod Zapada.medjutim, Zapad se osjeća dužnim da sada legalizira sirijsku opoziciju , u bilo kojem obliku, jednostavno zbog brzog razvoja dogadjaja na terenu, u Siriji.

Analitičarka Malou Innocent kaže da priznavanje od strane Amerike ima za cilj izoliranje ekstremista.

Radi se o pokušaju da se legitimiziraju umjerenije pobunjeničke snage , da se pripremi Sirija poslije Assada koja će imati manje ideoloških protivnika.

No, bez obzira na priznanje, i dalje je teško da opozicioni političari preuzmu situaciju u svoje ruke u područjima pod kontrolom opozicionih snaga , prvenstveno zbog strašne devastacije usljed 21 mjeseca žestokih borbi.Ujedinjeni Narodi procjenjuju da je oštećeno oko 2 miliona ljudskih domova, a na hiljade škola i biznisa potpuno uništeno.
XS
SM
MD
LG