Linkovi

Opcija naoružavanja sirijskih pobunjenika na stolu


Američki ministar obrane Chuck Hagel je izjavio da administracija predsjednika Obame revidira svoje dosadašnje protivljenje naoružavanju pobunjenika koji se bore protiv sirijske vlade.

Ministar Hagel je ovo izjavio jučer na novinskoj konferenciji u Pentagonu, zajedno s britanskim kolegom Phillip Hammondom. On je rekao da administracija predsjednika Obame sagledava cijeli niz opcija, ali još nikakva odluka nije donesena.

Ja sam za to da se opcije istraže i da se vidi koja je od njih najbolja, a sve to u suradnji s našim medjunarodnim partnerima, kaže Chuck Hagel, ministar obrane Sjedinjenih Država.

Britanski ministar Hammond je rekao da Britanija nije isključila pomoć u oružju sirijskim pobunjenicima.

Naše obje zemlje će uraditi samo ono što je legalno moguće, pogotovo kada je Britanija u pitanju, jer smo pod zabranom Evropske Unije da se isporuči oružje pobunjenicima. Stoga ćemo sagledati situaciju kada ta zabrana istekne., kaže gospodin Hammond.

U Meksiku je američki predsjednik Barack Obama stao iza izjava dvojice ministara obrane, rekavši:

Ono što je ministar Hagel rekao ja govorim već mjesecima, a to je da stalno procjenjujemo situaciju na terenu, u suradnji s našim medjunarodnim partnerima kako bismo pronašli najbolji način da se izvrši politička tranzicija u kojoj će Assad napustiti položaj, kada će se zemlja stabilizirati, gdje će ubijanje prestati a sirijskom se narodu omogućiti da odluče o svojoj sudbini.

Sve ove izjave stižu u vrijeme kada su trupe sirijske vlade uz pomoć ratnih aviona prodrle u dijelove grada Homsa sa sunitskom većinom , kako bi istjerali pobunjenike.
Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji je saopćio da su pro vladine snage ponovno zauzele naselje Wadi al Sayeh. Opservatorij upozorava da će se povećati mogućnost sektaških sukoba ukoliko vladine snage zauzmu dijelove Starog Homsa.
XS
SM
MD
LG