Linkovi

Razmatra li američka administracija promjenu politike prema ratu u Siriji?


Čini se da administracija predsjednika Obame ponovno razmišlja o opcijama kada je u pitanju rat u Siriji, a nakon propasti mirovnih pregovora, sve većeg broja mrtvih, i pogoršanja masovne humanitarne krize u toj zemlji.

Bombardiranja se u Siriji nastavljaju. Gradjanski rat je ušao u treću godinu, a umjerena opozicija Assadu je sve slabija.

Michael O’Hanlon iz Instituta Brookings komentira:

“Assad i i Hezbollah pobjedjuju, a ogranci al Qaide su sve jači unutar pobunjenika. Dakle, naša trenutna politika prema Siriji ne uspijeva spriječiti rezultat kojeg se u stvari najviše bojimo.

Analitičari kažu da snaga grupa koje su inspirirane al Qaidom praktički pomaže sirijskom predsjedniku Basharu al Assadu , koji pobunjenike naziva teroristima.

David Schenker ,analitičar za pitanja Srednjeg Istoka pri Institutu Washington, kaže:.

“Ono što se sada govori jest da se radi o borbi izmedju Assadovog režima i al Qaide. I stoga su Sjedinjene države, odnosno administracija predsjednika Obame, na jednom neodredjenom stajalištu.

U sukobu je do sada ubijeno oko 135,000 ljudi , a više od devet miliona ih je raseljeno.

Sjedinjene Države su se nadale da će pregovori u Ženevi postići neki uspjeh.

Medjutim, posljednja runda pregovora je završena neuspjehom.

Američki državni sekretar John Kerry kaže:

"Potpuno je jasno da Bashar al Assad nastoji pobijediti u ovom ratu na bojnom polju, umjesto da sjedne za pregovarački stol.

Sirijski piloti bacaju bombe na civile. To je u tolikoj mjeri zastrašilo ljude da ih je oko pola miliona napustilo svoje domove samo u zadnjih nekoliko nedjelja.

Analitičari kažu da bi administracija predsjednika Obame mogla obezbijediti obavještajne podatke o tim pilotima, kako bi pomogla pobunjenicima da zaustave krvoproliće.

Još jednom David Schenker:

Nema više toliko borbenih aviona iznad Sirije, jer je većina pilota pobjegla. Zato treba raditi u tom smislu s preostalim pilotima helikoptera: ili da ih se uvjeri da prebjegnu, ili da se pomogne pobunjenicima da ih lakše obaraju.

Analitičari kažu da Sjedinjene države i saveznici još uvijek imaju šansu da izgrade Slobodnu Sirijsku Vojsku umjerenih stavova, u jednu efikasnu silu.
Oni kažu da se toj grupi mogu poslati protu-tenkovska oružja, bolja municija i gotov novac kako bi platili borce.

CIA bi mogla proširiti trenutno mali trening program pobunjenika u Jordanu.

Medjutim, zvaničnici kažu da je predsjednik Obama i dalje skeptik kada je u pitanju išta što bi moglo uvući Sjedinjene Države u rat.

Analitičar Michael O’Hanlon:

Osvrnuvši se unatrag u povijest, jasno je da Obama ne želi nikakvu veliku ulogu u ovom ratu. On bi radije da ga ignorira koliko god dugo je to moguće.

Ako se ne upotrijebi vojna sila, nije jasno kako bi to Washington mogao promijeniti kurs rata, u kojem vlada u Damasku ima podršku Rusije i Irana.
XS
SM
MD
LG