Linkovi

Snouden poseduje “priručnik” o radu NSA


Slika Edvarda Snoudena na naslovnoj stranici dnevnika u Hong Kongu
Slika Edvarda Snoudena na naslovnoj stranici dnevnika u Hong Kongu
Edvard Snouden, poseduje “priručnik” koji otkriva tačnu strukturu Nacionalne bezbednosne agencije, izjavio je danas Glen Grinvold, novinar “Gardijana,”:

Glen Grivold je novinar koji je prvi objavio Snoudenove podatke o američkom programu nadzora. Da bi raspolagao dokumentima koja dokazuju da je ono što je rekao istina, Snouden je morao da se dokopa veoma osetljivih, detaljnih programa koji govore o tome kako Nacionalna bezbednosnsa agencija funkcioniše, rekao je Grinvald, samo nekoliko sati pošto je, kako navodi, bio u kontaktu sa Snoudenom.

„Bukvalno hiljade dokumenata koji bi omogućili nekome ko ih čita da tačno sazna kako NSA radi to što radi, a s druge strane objašnava kako bi mogao da se izbegne nadzor ili da ga duplira.”
Grinvold veruje, kako je kazao, da objavljivanje informacija iz tih osetljivih dokumenata ne bi ugrozilo Amerikance niti njihovu nacionalnu bezbednost, ali je Snouden insistirao da one ne budu objavljene.

Novinar „Gardijana”, s druge strane, smatra da bi obelodanjivanje detalja tih programa bilo štetno po interese američke vlade. On je rekao da su ta dokumenta šifrovana iz bezbednosnih razloga.

Snouden se i dalje nalazi na moskovskom aerodromu, gde se u petak susreo sa ruskim zakonodavcima i predstavnicima organizacija za zaštitu ljudskih prava.
XS
SM
MD
LG