Linkovi

SAD: Praćenje telefonskih poziva-prihvatljiv način odbrane od terorizma?


Mnogi smatraju da je Amerikancima prijeko potrebna debata o tome na koji se način nove tehnologije komunikacije isprepliću sa gradjanskim pravima zapisanim u američkom ustavu.

Medijske organizacije i grupe za građanska prava su među onima koji su razljućeni nedavnim vijestima da je Obamina administracija pretraživala liste telefonskih poziva novinara. Nakon toga su došli izvještaji o opsežnom vladinom programu za prikupljanje lista telefonskih poziva i internet pretraživanja miliona Amerikanaca. Stručnjaci za medije i pitanje privatnosti kažu da je potrebna debata na državnom nivou o tome kako Amerikanci balansiraju građanske slobode i nacionalnu sigurnost.
Kontroverza je dovela do ogromne ljutnje, a kritičari kažu da je vlada pretjerala, da je otišla predaleko, i da se previše umiješala u privatnost građana. Frank Sesno, direktor odjela za medije i odnose sa javnošću pri univerzitetu George Washington, kaže da je pretraga lista telefonskih poziva koju je naredilo ministarstvo pravde prava zloupotreba.

Posegnuti za listama telefonskih poziva u periodu od dva mjeseca od 20-tak reportera, je ogromno uplitanje u način na koji novinari trebaju obavljati svoj posao i štititi svoje izvore. To je uplitanje u protok informacija koje su potrebne u slobodnom i otvorenom društvu, kaže Frank Sesno.

On dodaje da novinari moraju znati da postoji balans između prava javnosti da zna informacije i vladine odgovornosti da zaštiti određenu vrstu informacija kako bi javnost bila bezbjedna. On ipak naglašava da tu mora postojati ograničenje.

Situacija postaje opasna kada se vlada okrene prema onima koji postavljaju pitanja, novinarima, i kada im kaže da je istraživanje nekih podataka kriminalna aktivnost. Potraga za činjenicama ne bi trebala biti kriminalna aktivnost, naglašava gospodin Sesno.

Usprkos političkim kritikama, glasači ipak donekle toleriraju nadgledanje koje provodi vlada. Jedno nedavno istraživanje je pokazalo da 56% Amerikanaca kaže da je program praćenja telefonskih poziva kojeg provodi Nacionalna agencija za sigurnost prihvatljiv način odbrane od terorizma. Predsjednik Barack Obama kaže da pozdravlja debatu o balansu građanskih sloboda i sigurnosti. Bivši reporter i urednik New York Times-a Bill Kovach kaže da je odgovornost predsjednika da započne takvu vrstu diskusije.

Sada smo zemlja koja se suočava sa neprijateljem koji nije jasno definiran, koji je većini ljudi nepoznat, kojeg je teško pratiti, to su manje grupe uključene u razne vrste tajnih aktivnosti. I sa svom raspoloživom tehnologijom, izazov za predsjednika i ministra pravde je ogroman. Oni bi na sebe trebali preuzeti da započnu obrazovanje, diskusiju sa novinarima i američkim narodom, kako bi objasnili taj sukob, i način na kojeg se treba ići naprijed, kaže Bill Kovach.

On, i ostali Amerikanci, kažu da je Amerikancima prijeko potrebna debata o tome na koji se način nove tehnologije komunikacije isprepliću sa gradjanskim pravima zapisanim u američkom ustavu.

Praćenje telefonskih poziva-prihvatljiv način odbrane od terorizma?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00
XS
SM
MD
LG