Linkovi

SAD: Vrhovni sud djelimično u korist predsjednika Trumpa


Predsjednik Trump i sudije Vrhovnog suda SAD

Kako će teći primjena izvršne naredbe o zabrani ulaska muslimanima u Sjedinjene Države u dijelovima koje je odobrio Vrhovni sud moći će procjenjivati od četvrka.

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država jučer je donio odluku na osnovu koje se mogu primjenjivati dijelovi izvršne naredbe predsjednika Donalda Trumpa o zabrani ulaska državljana iz nekoliko većinski muslimanski zemalja. Da podsjetimo, riječ je o izvršnoj naredbi iz marta ove godine kojom se na 90 dana zabranjuje izdavanje novih viza za ulazak u Sjedinjene Države državljanima Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena i suspendiraju programi prihvata izbjeglica na 120 dana.

Odgovarajući na novinarsko pitanje predsjednik Trump je istakao da je odluka Vrhovnog suda vrlo dobra i da će se i time pomoći očuvanju sigurnosti američkih građana. S druge strane, tu odluku su, odmah poslije njenog objelodanjivanja, kritizirali predstavnici grupa za zaštitu i poštivanje ljudskih prava.

Steven Choi, aktivista njujorške „Imigracione koalicije“ je istakao:

"Sama činjenica da je Vrhovni sud odlučio da razmotri taj slučaj u suprotnosti je sa odlukama više federalnih američkih sudova na kojima je presuđeno da je izvršna naredba o zabrani ulaska muslimanima nepravedna i diskriminatorska."

Aktivisti takođe dovode u pitanje uslov, sadržan u odluci Vrhovnog suda, da državljani iz šest većinski islamskih zemalja, mogu ući i boraviti u Sjedinjenim Država jedino ako imaju nesporne i provjerene veze i relacije sa američkim državljanima i organizacijama.

Lara Finkbenier, predstavnica organizacije "Projekat međunarodne pomoći izbjeglicama" ukazuje i na jednu krupnu nelogičnost:

"Tekst je nevjerojatno neprecizan. Ko će donosti odluke? Pretpostavljamo ista ona vlada koja pokušava zabraniti muslimanima ulazak u Sjedinjene Države."

Neki aktivisti smatraju da odluka Vrhovnog suda nije, po ulazak državljana iz šest muslimanski većinski zemalja, toliko diskriminatorna i limitirajuća koliko se to čini na prvi pogled.

Govoreći o tom aspektu Betsy Fisher, direktorica organizacije "Projekat međunarodne pomoći izbjeglicama" je pojasnila:

"Primarna kategorija ljudi bez nespornih, provjerenih veza i odnosa sa nekim ili nečim ovdje su turisti. Oni koji traže studentsku, ili radnu, ili porodičnu vizu imaju veze i odnose sa univerziitetima, poslodavcima, rodbinom ovdje. Slično je i sa izbjeglicama. Mnoge kategorije izbjelica imaju od ranije postojeće porodične veze unutar Sjedinjenih Država. Ili su, ako je riječi o izbjeglima iz Iraka, radili i sarađivali sa američkom armijom."

Provođenje izvršne naredbe, u dijelovima na koje se odnosi odluka Vrhovnog suda, moglo bi izazvati konfuziju kod mnogih. Pomoć u pojašnjavanju dilema biće ponuđena i iz organizacije "Projekat međunarodne pomoći izbjeglicama" kaže Betsy Fisher:

"Moja organizacija će objavljavati uputstva sa najsvežijim informacijama. Naši volonteri će opet biti na aerodromima da pomognu svima kojima je to potrebno da primjena odluke Vrhovnog suda i izvršne naredbe bude korektna i da niko ne bude zaustavljen, ili zadržavan po aerodromima bez opravdanog razloga."

Kako će teći primjena izvršne naredbe u dijelovima koje je odobrio Vrhovni sud moći će procjenjivati od četvrka. Početkom oktobra, kako je najavljeno, Vrhovni sud će precizirati definitivan stav u ustavnosti zabrane ulaska muslimanima u Sjedinjene Države.

SAD: Vrhovni sud djelimično u korist predsjednika Trumpa
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:05 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG