Linkovi

SAD: Bez velikih pomaka u poštivanju i zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda


Američki državni sekretar John Kerry prilikom predstavljanja izvještaja o stanju ljudskih prava u svijetu u prošloj godini
Američki državni sekretar John Kerry prilikom predstavljanja izvještaja o stanju ljudskih prava u svijetu u prošloj godini

Kao jedan od najtežih bosanskohercegovačkih problema istaknuta je korupcija na svim nivoima vlasti zbog koje zemlja i politički i ekonomski stagnira.

U redovnom godišnjem izvještaju američkog State Departmenta o stanju ljudskih prava u svijetu u prošloj godini ističu se kao najveći problemi brutalnost terorističkih i ekstremističkih grupa i gušenje građanskih prava i sloboda kojima se režimi u brojnim državama održavaju na vlasti. U izvještaju se ukazuje i određeni napredak u poštivanju osnovnih ljudskih prava i sloboda, ali nedovoljan da bi ukupna ocjena o globalnom stanju ljudskih prava mogla biti pozitivna.

U najkraćem, genocidna kampanja ekstremista i militanata Islamske države protiv manjina u Siriji i Iraku, izbjeglička i humanitarna kriza koja se sa Bliskog Istoka prelijeva u Evropu i gušenje građanskih, demokratski orijentiranih pokreta i tendencija su dešavanja koja prošlu godinu čine mnogo gorom u pogledu zaštite, poštivanja i unapređivanja osnovnih ljudski prava i sloboda.

"Najviše, najtežeg, najgoreg nasilja u 2015. bilo je na Bliskom Istoku. Terorizam i rat u Siriji uzrok su ogromnih patnji i stradanja ogromnog broja nedužnih" – istakao je, pored ostalog američki državni sekretar John Kerry , predstavljaći Izvještaj.

U tom izvještaju Stat Department ukazuje se i na užasne zločine radikaliziranih i ektremističkih grupa u više afričkih zemalja i na nespobnost vladajućih struktura da zaustave i eliminiraju terorističke skupine poput Boko Harama i al-Shababa.

Vlade mnogih zemalja, posebno su izdvojene Kina, Turska, Rusija, Iran i Kuba, nastavile su intenzivno i tokom prošle godine gušiti medijske slobode, kritike državnih vlasti i vladajućih režima i pokušaje demokratizacije.

Na drugoj strani.....

"Uočili smo i krupne demokratke pomake u zemljama poput Tunisa, Nigerije, Sri Lanke i Burme. Pred svakom od with zemalja i dalje su krupni izazovi i Sjedinjene Države će nastaviti sarađivati sa tim zemljama i pomagati da se prevaziđu ti izazovi" – naglasio je gospodin Kerry.

Tokom kraćeg predstavljanja izvještaja o stanju ljudskih prava u svijetu u prošloj godini američki državni sekretar nije spominjao, ni po lošem, ni po nečemu boljem, Bosnu i Hercegovinu. U poglavljima izvještaja posvećenim svakoj zemlji pojedinačno, konstatuju se brojne negativnosti u BiH.

Kao jedan od najtežih bosanskohercegovačkih problema istaknuta je korupcija na svim nivoima vlasti zbog koje zemlja i politički i ekonomski stagnira. Podjednako pogubno je i manipuliranje nekih političkih lidera dukobo ukorijenjemim etničkim podjelama i miniranje, nepoštivanje i ignoriranje pravnog sistema i zakona, i državnih i entiteskih. U dijelu izvještaja koji se odnosi na slobodu govora i informiranja istaknuto je da na državnom nivou u Bosni i Hercegovini nisu usvajane mjere ograničavanja tih prava i sloboda, ali ni da vlasti na svim nivoima nisu, primjenom i provođenjem postojećih zakonskih odredbi, sprečavale govore mržnje i druge oblike podsticanja i izazivanja etničke i vjerske netolerancije. Kao krupan korak nazad u pravu na slobodu informiranja navedni su pritisci i propisi kojima je vlast u Republici Srpskoj uveliko ograničila mnoge oblike medijskih i građanskih sloboda.

Izvještaj State Departmenta o stanju ljudskih prava je, uz sve ostalo, i vrlo iscrpna informacija članovima Kongresa i agencijama federalne vlade u procesu donošenja odluka o obimu i vrsti pomoći drugim zemljama, građanskim i demokratskim pokretima, humanitarno ugroženim.

Naravno, i obrnuto, rekao Tom Malinowski, pomoćnik državnog sekretara, i dodao:

"Možete biti sigurni da ćemo, svaki put kada imamo vjerodostojne činjenice, i pojedincima, i grupama, i državnim vlastima koje ne poštuju i guše temeljna ljudska prava, uskratiti i da ćemo uskraćivati našu pomoć."

Mnogi analitičari smatraju da bi Izvještaj o stanju ljudskih prava, trebalo da ima i veći uticaj na spoljnopolitičke ciljeve Sjedinjenih Država.

Sarah Margon, direktorica vašingtonskog ureda Human Rights Watch-a, konstatuje međutim:

"Mislim da je jedna od opravdanih zabrinutosti nas u Human Rights Watch-u što se, unatoč izvještajima State Departmenta dokumentirano i tačno prezentira šta se dešava u mnogim zemljama, izvještaji te vrste u definiranju spoljnopolitičkih koraka često ne koriste koliko bi trebalo."

Priprema i objavljivanje godišnjih izvještaja o stanju ljudskih prava u svijetu obaveza je State Departmenta, odnosno američke federalne vlade, na osnovu odluke Kongresa. Jučer prezentirani izvještaj je 40-ti po redu.

SAD: Bez velikih pomaka u poštivanju i zaštiti osnovnih ljudskih pava i sloboda
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:49 0:00

XS
SM
MD
LG