Linkovi

SAD: Ko je Robert Bales


Bales je u vojsci proveo 11 godina. U Iraku je 2010. imao povredu glave, a kasnijim pregledima ustanovljeno je da je sposoban za vojnu službu.

Optužnica protiv vojnika Roberta Balesa, optuženog za ubistvo 16 afganistanskih civila biće, kako najavljuju američki vojni zvaničnici, ubrzo i formalno podignuta. Tada će se znati mnogo više o vojniku i o detaljima onoga što se desilo 11. marta u dva afganistanska sela u čijoj je blizini bio stacioniran Robert Bales. On je od prošlog petka u vojnom zatvoru Fort Leavenforth u američkoj saveznoj državi Kanzas. Ima 38 godina, otac je dvoje djece, u tri navrata služio je u Iraku, a od prošlog decembra u Afganistanu.

Njegova tetka Michelle Cadell kaže da je odrastao u dobroj porodici i dodaje:

„Kao da govorimo o dvije različite osobe. U susjedstvu svi su ga zvali naš Bobby, ne Bobby Bales, nego jednostavno naš Bobby.“

I susjed Paul Wholberg o Robertu Balesu govori kao o prijatnoj osobi:

„Dobar čovjek sa kojim je bilo zabavno biti. Ne mogu zamisliti da je to uradio.“

Bales je u vojsci proveo 11 godina. U Iraku je 2010. imao povredu glave, a kasnijim pregledima ustanovljeno je da je sposoban za vojnu službu.

Michael Blevins odrastao je sa Balesom u Ohiu u vrijeme kada je Bales bio kapiten srednješkolskog fudbalskog tima.

„S vremena na vrijeme, hodali smo, razgovarali.... Gledao sam ga kako igra i bivajući s njim, mogao sam dosta naučiti od njega“ – kaže on.

I Steve Berling, takođe drugar iz školskih dana, kaže da je Robert Bales uvijek želio pomoći drugima i dodaje:

„Osjećao je da treba postići, ostvariti nešto više. Mislim da se zbog toga i odlučio služiti u armiji.“

U vojnim podacima stoji da je Robert Bales bio snajperista. Za svoje borbeno vojničko ponašanje dobio je i više priznanja. U vrijeme između vojnog angažmana, ovdje u Sjedinjenim Državama, imao je i problema. Pripisuje mu se napad na prijateljicu 2002. godine, a bio je i učesnik saobraćajnong incidenta, pobjegavši sa lica mjesta. U maju 2000. godine, prije odlaska u oružane snage, on i investiciona kompanija proglašeni su krivim za prevaru jednog bračnog para penzionera, neovlaštenu trgovinu i neprimjereno investiranje. Trebalo je da on i kompanija isplate odštetu od skoro milion i po dolara, ali Robert Bales nije bio više dostupan i nije kogao biti primoran da izvrši tu odluku.

Njega će u predstojećem sudskom postupku braniti advokat John Henry Browne. On ukazuje na mogućnost da je Bales patio od posttraumatskog stresnog poremećaja i ističe:

„Svako koje bi tri, četiri puta raspoređivan na Srednjem Istoku ima i imaće neku formu, blažu ili težu, tog poremećaja.“

I stoga će, kada suđenje bude počelo, jedan od segmenata biti procjena da li je Robert Bales mentalno dovoljno dobro da izdrži dugotrajan sudski proces koji neće biti nimalo lak.

XS
SM
MD
LG