Linkovi

SAD: Na slobodi nakon pet godina


Bowe Bergdahl, oslobođeni američki vojnik
Bowe Bergdahl, oslobođeni američki vojnik

Bove Berghdal oslobođen je u zamjenu za pet ekstremista držanih u pritvoru u američkoj vojnoj bazi u Guantanamu.

Tek oslobodjeni američki ratni zarobljenik, kojeg su u Afghanistanu Talibani držali pet godina, stigao je u američku vojnu bolnicu u Njemačkoj.

Američki zvaničnici su stali u obranu zamjene zarobljenika u kojoj je oslobodjen narednik Bowe Bergdahl , iako oni vojnici koji su s njim služili tvrde da je on nestao dok je bio na straži, i da je na stražarskom mjestu ostavio oružje. Neki vojnici kažu da bi Bergdahl u stvari morao odgovarati za svoj postupak - kojinazivaju dezerterstvom - na vojnom sudu.

Magazin Rolling Stone je pisao o naredniku Bergdahlu 2012., kada je objavljen i tekst e mail poruke koju je on poslao svojim roditeljima, gdje izmedjuostaloga kaže kako se stidi što je Amerikanac.

Liječnici će procijeniti zdravstveno i emotivno stanje vojnika Bergdahla i podvrći ga liječenju ako bude trebalo. Kažu da neće žuriti s njegovim puštanjem iz bolnice dok se dobro ne oporavi.

Bergdahlovi roditelji, Bob i Jani, obratili su se svom sinu tijekom novinske konferencije održane u njegovom rodnom Idaho-u.

"Sada ima jako puno ljudi koji ti žele pomoći da brzo predješ put do punog oporavka. Treba da im vjeruješ, i daj sebi dovoljno vremena da se odmoriš i dodješ sebi, nemoj žuriti. Ispred tebe je tvoj cijeli život, a mi ćemo nastaviti s molitvama, i zahvalama dragom Bogu na tvom oslobodjenju., kazala je majka Jani, a otacj je potom dodao:


"Ovako govorimo, jer još nismo razgovarali s Bowem. Nismo mu telefonirali, iako bismo to mogli putem satelita. No, zato postoji razlog - bio je ako dugo odsutan da će trebati vremena da dodje sebi. To je kao kada ronilac ode jako duboko pod vodu, on se polako i postepeno vraća na površinu, u fazama. Ako bi se prebrzo vratio, to bi ga moglo ubiti.


Taliban u Afghanistanu je Bergdahla oslobodio u subotu u zamjenu za pet terorista koji su bili zatvoreni u vojnom zatvoru Guantanamo. Tih pet ekstremista je otišlo za Qatar, čija vlada služi kao posrednik u ovoj razmjeni.

Republikanci, predvodjeni senatorom John McCainom, su sretni što je Bergdahl slobodan, ali oštro kritiziraju administraciju predsjednika Obame zbog, kako kažu, pregovaranja sa teroristima.


''Smatram da je ozbiljno pitanje to šta će se dogoditi s ovih pet terorista. Ako se ponovno uključe u borbe, time se dodatno ugrožavaju američki životi, a to niko ne želi, uključujući ministra obrane Hagela. Ako budu imali mogućnost da , nakon godinu dana u Qataru, rade šta žele, nema suumnje da ce se ponovno uključiti u borbe. I drugi koji su oslobodjeni iz Guantanama, su ponovno na bojištima., kazao je senator McCain.

Republikanci takodjer optužuju Bijelu Kuću za kršenje zakona jer nije na vrijeme obavijestila Kongres o razmjeni zarobljenika.

Medjutim, ministar obrane Chuck Hagel kaže da Kongres nije morao biti obaviješten, s obzirom da su se bojali da je život narednika Bergdahla u opasnosti. Hagel je dodao da je obaveza države da vojnike vrati s bojišta kući.

Još uvijek se ne zna pod kojim je okolnostima svojedobno uhvaćen narednik Bergdahl .
XS
SM
MD
LG