Linkovi

SAD: Solarna energija jedna od alternativa energetske sutrašnjice


Penzionirani vašingtonski liječnik John Desmarteau deset godina je razmišljao o instaliranju solarnih panela i sada mu je drago što je to napokon i učinio.

Nakon decenija i decenija korištenja skupih, vrlo često i nepraktičnih izvora energije, energija sunca, ističu stručnjaci, kao nespresušni izvor je svakim danom sve dostupnija, prihvatljivija i jeftinija alternativa. Tehničko-tehnološka poboljšanja proizvodnje solarnih panela, niže cijene i veća efikasnost uz istovremeni rast cijena energije iz klasičnih izvora čine energiju sunca sve ekonomičnijim izborom.

Da li su već sada solarni paneli konkuretni konvencionalnim energetskim objektima?

Penzionirani vašingtonski liječnik John Desmarteau deset godina je razmišljao o instaliranju solarnih panela i sada mu je drago što je to napokon i učinio. Kaže da sada troši prosječno 85 odsto manje struje iz gradske elektro-mreže, da je već spasio 200 stabala od sječe, i dodaje:

"U zadnja dva mjeseca ove godine sva struja koju koristim je struja iz solarnih panela."

Paneli na krovu njegove kuće ovih sunčanih ljetnjih dana daju tri puta više struje nego što je potrebno, čak i kada kućni rashladni sistem radi punom snagom.

Solarna energija nije samo ekološki izuzetno povoljna alternativa. To je alternativa kojom se zaista štedi novac. Uz to, mnoge kompanije koje proizvode solarne panele prodajnom strategijom podstiču prelazak na tu alternativu.

Mark Manthy, predstavnik firme AstrumSolar o tome kaže:

"Na većini tržišta, pogovu na zapadnoj i istočnoj obali, solarni paneli instaliraju se po principu iznajmnljivanja. Vlasništvo su neke firme do konačne otplate, a korisnik plaća mjesečnu ratu koja je niža od računa za računa za struju."

U više američkih saveznih država struja iz termoelektrana na ugalj je jeftinija od solarne. Ali i to se mijenja ističe Jon Creyts, predstavnik Instituta za zaštitu okoline Rocky Mountain:

"Prema analizama koje smo obavili u Kaliforniji, Arizoni, Novom Meksiku, Koloradu i Juti, svi oni koji za svoja domaćinstva koriste solarnu energiju vjeruju da će to za desetak godina biti najekonomičnija alternativa. Na istočnoj američkoj obali takvih je 90 odsto."

Mnogi neće čekati toliko dugo. Čelnici univerziteta American iz Washingtona potpisali su ugovor o instaliranju i korištenju solarnih panela sa kompanijom DukeEnergy na rok od 20 godina.

Finansijski direktor univerziteta Doug Kudravetz kaže:

"Prema kalkulacijama koje smo obavili, ako cijena struje iz gradske mreže bude rasla pet posto godišnje, naš univerzitet će uštedjeti 14 miliona dolara."

Solarna energija je još uvijek tek mali dio ukupne svjetske proizvodnje i potrošnje energije. Po mnogim procjenama i stručnim analizama masa instaliranih solarnih panela i korištenje struje iz njih povećavaće se rapidno, podsticana i nastojanjima da se preduprijede dalje nepovoljne klimatske promjene. Energija iz ekološki čistih i nepresušnih izvora je imperativ sutrašnjice.

SAD: Solarna energija alternativa za energetsku sutrašnjicu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

XS
SM
MD
LG