Linkovi

SAD: Ljekari u kopačkama


Jedan od ljekara, članova američkog ljekarskog nogometnog tima, sa vašingtonskim mališanima
Jedan od ljekara, članova američkog ljekarskog nogometnog tima, sa vašingtonskim mališanima

Nakon Brazila ove godine gdje će biti gosti, američki ljekari će iduće godine u Kaliforniji biti domaćini Svjetskog nogometnog prvenstva medicinara.

Svako zna da je vježbanje izuzetno važno za očuvanje zdravlja, ali mnogi to ne rade redovno i dovoljno, a neki nikako. Veća grupa američkih ljekara nastoji vlastitim primjerom pokazati korisnost fizičkih aktivnosti na pomalo neobičan način. Formirali su 2010. godine nogometni tim kojim u protekle četiri godine predstavljaju Sjedinjene Države na međunarodnom nogometnom turniru ljekara koji se održava svake godine. Istovremeno realiziraju i programe podsticanja djece da žive zdravije.

Članovi ljekarskog nogometnog tima, njih 25, iz svih dijelova Sjedinjenih Država u Washingtonu su održali nekoliko treninga. Timovi američkih ljekara su učesnici Svjetskog nogometnog prvenstva medicinara koji se svake godine održava u drugoj zemlji. Ove godine domaćin je Brazil, a vrijeme održavanja prvenstava je u julu, kada će se igrati i utakmice zvaničnog Svjetskog nogometnog prvenstva.

"Većina nas ljekara igra u malim lokalnim ligama. Svake godine moramo se okupiti na pripremana za naš svjetski turnir. To je velika obaveza. Turnir traje sedam dana. Najteže za nas je izdvojiti se od redovnih ljekarkih obaveza“ - kaže Guatam Nayak, predsjednik američkog ljekarskog tima. Doktor Nayak, kardiolog iz Settlea, osnivač je, sa nekoliko prijatelja, nogometne ekipe američkih ljekara.

"Imali smo tim na medicinskom fakultetu. Tokom studija realizirali smo više lokalnih projekata koji su uključivali i nogomet. To nas je motiviralo da formiramo nogometnu ekipu. Vidjeli smo, osjećali da na taj način možemo okupiti mnogo više ljudi sličnih interesa“ - dodaje doktor Nayak.

Suosnivač Ky Tran, ljekar-internista iz Kalifornije, kaže:

"Jedno od mojih nastojanja je ne samo liječiti, nego biti i razbriga za moje pacijente, motivirati ih da se pravilno hrane i vježbaju. Pacijenti trebaju ljekara koji će ih razveseliti i ohrabriti."

Pored dosta napornih treninga, ljekari-nogometaši našli su vremena posjetiti „Klub mladih Washingtona,“ dobrotvornu oranizaciju koja realizira brojne programe nakon svakodnevne školske nastave.

"Svjedoci smo velikog, alarmirajućeg, povećanja gojaznosti dječaka i djevojčica od malih nogu i obolijevanja koja se, generalno, javljaju u kasnijim periodima života. Pokušavamo i mislim da uspijevamo ohrabiti mlade da jedu zdravije i budu aktivniji“ - takođe kaže doktor Tran.

Uz to, dodaje on, ljekari-nogometaši podstiču mlade da razmišljaju i o karijeri u medicini:

"Jako mnogo stanovništva koje obuhvatamo našim programima su mladi. Možemo, i podstičemo ih da razmišljaju i o drugim profesijama u oblasti medicine, a ne samo ljekarskim. I u tim profesijama mnogi od njih mogu naći sebe."

Nakon Brazila ove godine gdje će biti gosti, američki ljekari će iduće godine u Kaliforniji biti domaćini Svjetskog nogometnog prvenstva medicinara.
SAD: Ljekari u kopačkama
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00
XS
SM
MD
LG