Linkovi

Novi zakon posticaj poduzetništvu


Predsjednik Barack Obama potpisuje Zakon koji će poduzetnicima olakšati pristup kreditima i donijeti poreske olakšice koje podstiču upošljavanje
Predsjednik Barack Obama potpisuje Zakon koji će poduzetnicima olakšati pristup kreditima i donijeti poreske olakšice koje podstiču upošljavanje

Predsjednik Barack Obama je u ponedjeljak potpisao zakon koji će, kako je rekao, smanjiti poreze i pomoći razvoj male privrede. Zakon je jedva prošao u Kongresu gdje se uglavnom glasalo po partijskoj liniji. To je ipak pribavilo, malu, ali toliko potrebnu političku pobjedu predsjedniku Obami pred parlamentarne izobore 2. novembra.

Ovo je veliki dan za američke poduzetnike, rekao je predsjednik Obama potpisujući zakon koji će malim privrednicima olakšati dobivanje kredita:

"Vlada ne može garantirati uspjeh, ali može otkloniti barijere za uspjeh kao što je nedostatk prihvatljivih kredita. Vlada ne može nadomjestiti na milione radnih mjesta izgubljenih u recesiji, ali može stvoriti uvjete za male privrednike da unajmljuju nove radnike."

Novi zakon stimuliše zapošljavanje
Novi zakon stimuliše zapošljavanje

Pored toga što će maloj privredi osigurati više novca, zakon uključuje i osam odvojenih poreskih olakšica koje podstiču upošljavanje. Nakon višemjesečnih partijskih rasprava, novi zakon je toliko potrebna pobjeda za Demokratsku partiju gospodina Obame.

Kongresmen Barney Frank uz bivšeg predsjednika Billa Clintona, vodeći kampanju za Demokrate, kaže:

"Kada nemamo one koji stanje pokušavaju učiniti gorim i nastoje ometati, mi možemo pribaviti ljudima onu vrstu ekonomije koju ova zemlja zaslužuje."

Ali opoziciona Republikanska partija vidi svoju šansu kako se izbori primiču. Nova istraživanja pokazuju da opada podrška Demokratskoj partiji.

Republikanski senator Mitch McConnell, govoreći za televiziju ABC, kaže da glasači žele da Republikanci preuzmu većinu u Kongresu:

"Oni znaju, ako žele spasiti Ameriku, trebaju promjeniti Kongres, i to će se desiti 2. novembra."

Amerikanci će na izborima 2. novembra odlučiti da li će Kongres ostati pod kontrolom Demokrata ili će većinu preuzeti Republikanci
Amerikanci će na izborima 2. novembra odlučiti da li će Kongres ostati pod kontrolom Demokrata ili će većinu preuzeti Republikanci

Uprkos rastućem optimizmu, republikanski zastupnik Mike Pence je za NBC News rekao da njegova partija mora vrijedno raditi da povrati povjerenje Amerikanaca:

"Republikanci nisu samo izgubili većinu 2006. Mi smo izgubili put. Udaljili smo se od principa fiskalne discipline i reformi koje su nam omogućile da vratimo većinu 1980 i ponovo 1994, i američki birači su se jadnostavno od nas udaljili."

Ali suočeni sa izborom kretanja naprijed ili povratka nazad na politiku prošlosti, kongresmen Chris Van Hollen vjeruje da će većina glasača biti za Demokarte:

"Demokrati će dobro proći. Mi ćemo zadržati većinu upravo zbog izbora o kojem smo govorili."

Sa nešto više od mjesec dana do izbora obje partije su se fokusirale na ekonomiju. Zbog velike nezaposlenosti i rastućeg nazadovoljstva sporim oporavkom ekonomije, ispitivanja pokazuju da bi Republikanci mogli steći prednost. Ali ne bez oštre borbe od strane predsjednika Obame koji je već ove sedmice krenuo u žestoku kampanju obilazeći četiri države u kojima je pobjedio prije dvije godine.

XS
SM
MD
LG