Linkovi

SAD: Povoljni ekonomski trendovi u oktobru neizvjesni


Zahvaljući zapošljavanju u septembru, iako manjem od očekivanog, stopa nezaposlenosti je na najnižem nivou u proteklih pet godina.

U Sjedinjenim Državama u septembru je zaposleno 148.000 Amerikanaca, tridesetak hiljada manje nego što su ekonomski analitičari predviđali. Stopa nezaposlenosti pala je na 7.2 odsto. Oktobar bi, zbog djelomičnog zatvaranje federeralne vlade koje je trajalo 16 radnih dana, mogao biti mjesec u kojem je ekonomski rast usporen. Umanjeni izgledi za uspješan nastavak ekonomskog oporavka negativno će se odraziti mogućnosti daljeg, novog zapošljavanja.

Polička neizvjesnost koja je dovela do zatvaranja vlade, sada stišana nakon te bure, neće pomoći ističe ekonomista Gus Faucher:

"Poslodavci nisu voljni zapošljavati, jer osim te neizvjesnosti sada procjenjuju i moguće negativne efekte novog zakona o zdravstvenom osiguranju."

Zahvaljući zapošljavanju u septembru, iako manjem od očekivanog, stopa nezaposlenosti je na najnižem nivou u proteklih pet godina. Izvještaj o porastu ukupnog broja zaposlenih popraćen je i rastom indeksa na njujorškoj berzi.

Ekonomista Michael Strain procjenjuje da zbog septembarskog umjerenog rasta zaposlenosti Centralna banka Sjedinjenih Država neće smanjiti dosadašnji nivo finansijskih podsticaja:

"Vjerovatnoća da se to desi do kraja 2013. je blizu nule... po mom mišljenju."

Centralna banka mjesečno otkupljuje 85 milijardi dolara državnih obveznica da bi održavala malu kamaptnu stolu na kredite i na taj način podsticala i investicije i potrošnju.

Bez dovoljno brzog ekonomskog opravka Centralna banka teško da će se odlučiti na neke značajnije promjene u politici primarnih kamatnih stopa. Razlog više mogla bi biti ekonomska statistika za oktobar kaže Michael Strain i dodaje:

"Analize rađene tokom septembra su od prije zatvaranja vlade. Ono što je posljedica blokade rada vlade, a bitno je i za Centralnu banku, vidjeće se u oktobarskim ekonomskim pokazateljima."

Podatak da je tokom septembra broj zaposlenih radnika u oblasti stanogradnje porastao za 20.000 sugerira da se tržište stanova i kuća oporavlja brže od prosjeka. Uz to, povećan je broj zaposlenih u državnim službama za 22.000 uposlenika.

Podaci o zapošljavanju u oktobru biće objavljeni za nešto više dva tjedna i pokazaće koliko je američko tržište rada uzdrmano neizvjesnošću koja je u Kongresu trajala od početka do polovine oktobra.

SAD: Povoljni ekonomski trendovi u oktobru neizvjesni
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00
XS
SM
MD
LG