Linkovi

Američki Senat istražuje kakav će utjecaj bin Ladenova smrt imati na rat u Afganistanu


Američki vojnici u Afganistanu gledaju vijesti o smrti Osame bin Ladena
Američki vojnici u Afganistanu gledaju vijesti o smrti Osame bin Ladena

Nema naznaka da će bin Ladenova likvidacija dovesti do bilo kakvih promjena u predviđenom povlačenju američkih snaga iz Afganistana 2014. godine

Američki Senat jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom se odaje priznanje američkima snagama za uspješnu operaciju u kojoj je ubijen vođa al-Qaide Osama bin Laden. Na senatskoj raspravi ovog tjedna američki zakonodavci razmatrali su kako će se ubojstvo Osame bin Ladena odraziti na američku misiju u Afganistanu.

Hvatanje ili ubojstvo Osame bin Ladena i drugih terorista bio je primarni cilj američke invazije na Afganistan. Nedugo nakon terorističkog napada na Sjedinjene Države u 2001. godine tadašnji predsjednik George Bush obećao je da će Amerika pronaći bin Ladena. "Želim pravdu. Na Divljem zapadu svojedobno je bio poster na kojem je pisalo: Traži se! Živ ili mrtav!“.

Gotovo desetljeće kasnije želja predsjednika Busha ostvarila se. No rat u Afganistanu traje godinama, dugo nakon što su talibani zbačeni, a al-Qaida pronašla nova utočišta u drugim zemljama poput Jemena. Predsjedatelj senatskog Odbora za vanjsku politiku, demokrat John Kerry, kaže da ubojstvo Osame bin Ladena dovodi Sjedinjene Države pred važnu odluku. "S ubojstvom bin Ladena posve je sigurno da će se neki ljudi upitati zašto se ne pokupimo i ostavimo Afganistan. Sad moramo pozorno preispitati našu ulogu u Afganistanu i kakvi tamo postoje sigurnosni izazovi po Sjedinjene Države".

Vodeći republikanac u ovom odboru, Richard Lugar, ukazuje na troškove rata u Afganistanu koji trenutno iznose više od stotinu milijardi dolara godišnje. Ovaj senator iz Indiane sumnja da Afganistan može postati samoodrživa, sigurna i stabilna demokracija u kojoj neće biti utjecaja terorista. Senator Lugar pozvao je predsjednika Obamu da iznese američke ciljeve u Afganistanu. "Predsjednik Obama mora izaći u javnost s definicijom - što će predstavljati uspjeh u Afganistanu s obzirom na američke vitalne interese i ozbiljnu analizu onoga što je moguće ostvariti. Kad američke snage napuste Afganistan situacija neće biti savršena. No predsjednik nije definirao koje će nesavršenosti biti moguće tolerirati, a koje ne".

Pred Odborom je govorio Richard Hass, predsjednik organizacije Vijeće za vanjsku politiku. Gospodin Haas smatra da američki napori da se talibani potisnu, a afganistanske snage sigurnosti ojačaju, najvjerojatnije neće dovesti do rezultata kojem se nada američka administracija. "Ja sam vrlo skeptičan da će ova strategija uspjeti s obzirom na prirodu Afganistana, slabe središnje institucije i realnost da će Pakistan nastaviti pružati utočište talibananima".

Čak i ako dugoročni uspjeh u Afganistanu bude moguć Haas smatra da preopterećena američka vojska i financijski resursi mogu biti bolje iskorišteni negdje drugdje. On se zalaže za dramatično smanjenje opsega američkih operacija u Afganistanu i koncebntriranje na ograničene anti-terorističke operacije umjesto na izgradnju afganistanske države. Bivša dužnosnica Državnog tajništva, Anne Marie Slaughter upozorila je senatore da je ograničavanje američkih operacija u Afganistanu već polučilo katastrofalne rezultate što je navelo predsjednika Obamu da naredi privremeno upućivanje pojačanja. "Talibane smo bili potisnuli, a onda pristupili strategiji usmjerenoj na anti-terorističke operacije. Nakon tri ili četiri godine talibani su se vratili i ojačali".

Neki senatori izrazili su umor i gorčinu oko rata koji traje duže nego li je bilo predviđeno. Demokrat iz Illinoisa Richard Durbin. "Glasovao sam za invaziju Afganistana. Glasao sam za udar na al-Qaidu te da se, bude li potrebno, ubije Osama bin Laden. Sada, deset godina kasnije, kad biste me upitali jesam li podržao najduži rat u američkoj povijesti, kojem se još ne nazire kraj, odgovorio bih da ovo nije ono za što sam glasao".

Nakon ubojstva Osame bin Ladena američka administracija još nije dala bilo kakve naznake da će uklanjanje terorističkog vođe dovesti do bilo kakvih promjena u predviđenom povlačenju američkih snaga iz Afganistana 2014. godine.

XS
SM
MD
LG