Linkovi

SAD: U žiži potvrđivanje kandidature nominiranih


General James Mattis, novi američki ministar odbrane
General James Mattis, novi američki ministar odbrane

"Izborićemo se za potvrđivanje svih nominiranih. Neka potvrđivanja će trajati malo duže nego druga."

Tokom tjedna koji je pred nama u Senatu će doći do više glasanja o potvrđivanju nominacija kandidata koje je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump predložio u sastav nove administracije. U fokusu tog procesa, to je sasvim izvjesno, biće što brže popunjavanje ključnih pozicija u timu za nacionalnu sigurnost. Nakon glasanja o potvrđivanju kandidature Jamesa Mattisa, nominiranog za novog ministra odbraneu prošli petak, senatorica Suzan Collins, Republikanka, je saopštila:

"Sa 98 glasova za i jednim protiv.... nominacija je potvrđena."

To je bio rezultat jednog od dva glasanja kojima su senatori, nekoliko sati nakon inauguracije Donalda Trumpa, ubjedljivom većinom glasova potvrdili nominacije kandidata za ministra odbrane i čelnika Ministarstva domovinske sigurnosti. Sada je pred Republikancima u Senatu veći izazov - potvrđivanje kandidature Rexa Tillersona za državnog tajnika čiji dobri odnosi sa ruskim predsjednikom Putinom povod kod nekih senatora izazivaju podozrenje.

Senator John McCain, Republikanac, je istakao:

"To nije tako jednostavno. Ali ja takođe vjerujem da i iz naših sumnji i dilema, novi predsjednik može imati koristi."

Republikanci, u minimalnoj većini u Senatu, nastojaće izboriti i što brže potvrđivanje nominacije Mika Pompea, kandidiranog za direktora Centralne obavještajne agencije. Do glasanja o njegovoj kandidaturi u prošli petak nije došlo, što je izazvalo nezadovoljstvo Bijele kuće.

Sean Spicer, novi glasnogovornik Bijele kuće, je o tome, uz sugestiju izvještačima prisutnim na konferenciji za novinare, kratko rekao:

"Demokrati u Senatu blokiraju nominiranje Mika Pompea i poigravaju se sa nacionalnom sigurnošću. To je ono o čemu bi vi, novinari, trebalo da izvještavate."

Donald Trump, predsjednik SAD, je uvjeren da će svi kandidati dobiti saglasnost većine članova Senata:

"Izborićemo se za potvrđivanje svih nominiranih. Neka potvrđivanja će trajati malo duže nego druga."

Republikanci podsjećaju da su prethodni predsjednici u Bijelu kuću ulazili sa više potvrđenih kandidatura, senator McCain je i zapitao:

"Pamtim vrlo dobro januar 2009. Senat je u prvom danu inauguracije tadašnjeg predsjednika potvrdio sedam nominacija.... Sedam, a ne dvije kao sada.... Zašto jednostavno ne idemo dalje i predsjedniku ne damo da ima tim za nacionalnu sigurnosti kada taj tim trebamo više nego ikada u posljednjih nekoliko decenija?"

Senator Ron Wyden, Demokrata, je uzvratio, takođe, pitanjem:

"U pitanju je odgovornost svih nas. Hoćemo li rutinski, bez promišljanja aminovati, hoće li se ovaj Senat odreći odgovornosti i obaveza da analizira, usmjerava, nadzire?"

Demokrati tvrde da je potvrđivanje nominacija usporeno i zbog nužnosti uvida u osobne finansijske dokumente kandidata i provjera etičnosti njihovog ranijeg rada.

Senator Chuck Schumer, Demokrata, bio je posebno oštar:

"Ako je ikada neka grupa nominiranih morala biti rigorozno analizirana i provjerena, to je ova sada. Predsjednikov novi kabinet je kabinet pun milijardera i bankara. Sukobi interesa i njihovi etički propusti vide se toliko daleko koliko se okom može vidjeti."

Pred senatorima su i druge sporne nominacije i neizvjesna glasanja o kandidatima za ministra finansija, energetike, zdravstva i za čelnika fedederalne Agencije za zaštitu i očuvanje okoline.

SAD: U žiži potvrđivanje kandidature nominiranih
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

XS
SM
MD
LG