Linkovi

SAD: Filibaster ili “nuklearna” opcija?!


Demokrati u Senatu ne spore sudijske i pravne kvalifikacije Neila Gorsucha, ali su njegova konzervativna ubjeđenja ono zbog čega oponiraju njegovom imenovanju.

Odbor Senata za pravosuđe će, kako se očekuje, prihvatiti i odobriti kandidaturu sudije Neila Gorsucha koga je predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump nominirao za sudiju Vrhovnog suda. Time će biti otvoren proces mukotrpne međustranačke rasprave u punom sazivu Senata koja bi mogla rezultirati i velikom promjenom u načinu odlučivanja. Ako nominacija sudija Gorsucha bude potvrđena on će popuniti mjesto u Vrhovnom sudu upražnjeno već više od godinu dana smrću sudije Antonina Scalie.

Kao većina u Odboru za pravosuđe, Republikanci imaju dovoljno glasova da potvrde nominaciju Neila Gorsucha čak i ako, kako se očekuje, svi Demokrati u tom odboru budu protiv. No, to neće biti kraj brojnih argumenata za i protiv.

Neil Gorsuch, kandidat za sudiju Vrhovnog suda, za sada ističe:

"Ne mogu vam obećati kako ću odlučivati u svakom konkretnom slučaju."

To je odgovor prije svega Demokratama koji ne spore sudijske i pravne kvalifikacije Neila Gorsucha, ali su njegova konzervativna ubjeđenja ono što zapravo produbljuje bojazan većine senatora Demokrata i zbog čega oponiraju njegovom imenovanju.

Senator Sheldon Whitehouse, Demokrata, govoreći upravo o tome kaže:

"Sudija Gorsuch treba da me ubijedi da se neće uvijek držati konzervativnih stajališta na čijim se osnovama temelje mnoge pravne odluke i tumačenja u korist konzervativnog i korporacijskig establišmenta, a na račun svih drugih. Stalno i iznova tokom saslušanja, on je okolišao, izmicao i bio neuvjerljiv."

Ako bi najmanje 41, od ukupnog broja senator Demokrata bio protiv imenovanja Neila Gorsucha, Demokrati bi filibasterom, taktikom izuzetno dugih govora, mogli odlagati glasanje i blokirati imenovanje. Da bi nominacija bila potvrđenja potrebna je, u uobičajenoj proceduri glasanja, dvotrećinska većina od 100 senatora, koliko ih ima u Senatu.

Senator Orin Hatch, Republikanac, kao argument više nudi:

"Čemu toliko kukanje. Demokrati su izgubili izbore. Znaju da bi se, da su pobijedili, i Republikanci morali saglašavati sa kandidatom kojeg bi oni odabrali. Predsjednik Trump je pobijedo i on ima pravo da odabere kandidata za sudiju Vrhovnog suda."

Prošle godine Republikanci su, međutim, odbili svaki pokušaj da razmatraju nominaciju sudije Merricka Garlanda koga je bivši predsjednik Barcak Obama nominirao za upražnjeno mjestu u Vrhovnom sudu. Demokrati ističu da je blokada te nominacije daleko nekorektniji čin od mogućeg filibastera protiv potvrđivanja nominacdije sudije Gorsucha.

Senator Tom Carper, Demokrata, je podsjetio na tu nekorektnost:

"Nikada nominiranom sa Vrhovni sud nije bili uskraćeno pravo na saslušanje i glasanje. Nikada i nikome, do sudiji Garlandu."

Senatori Republikanci mogu promijeniti pravila glasanja i time isključiti mogućnost filibastera i u slučaju imenovanje sudija na visoke i najviše pravosudne funkcije. Ako to urade, mogu potvrditi nominaciju Neila Gorsucha prostom većinom glasova za.

Senator Mitch McConnell, lider republikanske većine u Senatu, naglašava:

"Vrijeme je da se manemo praznih govorancija i prihvatimo ozbiljno i odgovorno obaveza koje imamo. Imenovanje sudije Gorsucha bio bi vrlo značajan korak u tom pravcu."

Demokrati upozoravaju protiv promjena pravila glasanja, takozvane nuklearne opcije. Ali su i oni 2013. godine, tada većina u Senatu, promijenili pravila glasanja da bi potvrdili nominacije svojih kandidata za visoke funkcije. Tada nije bilo potrebe da se mijenjaju i pravila glasanja za imenovanje kandidata nominiranog za sudiju Vrhovnog suda, jer u najvišoj američkoj pravnoj instanci nije bilo upražnjenog sudijskog mjesta.

SAD: Filibaster ili “nuklearna” opcija?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG