Linkovi

Neki Muslimani u Americi zahtijevaju da Bajram bude praznik u državnim školama


Američki Muslimani obilježavaju Bajram u Virdžniji, arhivski foto
Američki Muslimani obilježavaju Bajram u Virdžniji, arhivski foto

Dok vjerske manjine rastu širom Amerike, sve veći broj ljudi zahtijeva da se javne škole zatvore ne samo za božić i uskrs, već i na druge praznike. U jednom washingtonskom predgrađu , savezna država Maryland , je to pitanje postalo glavobolja za upravne odbore mnogih škola.

U mnogim školskim oblastima širom zemlje, vjerske manjine su još uvijek relativno male. Ali u oblasti Montgomery, muslimansko stanovništvo je poraslo za oko 10%. Učenik 4-og razreda Musa Siddiqi je reporterima rekao da bi muslimanski praznik kurban Bajram također trebao biti slobodan dan.

Kada god je bajram, ja moram izostati iz škole, i onda to ide u moj školski izvještaj i to mi se ne dopada, kaže on.

Aktivista Zeinab Chaudry kaže da, iako su takva izostajanje iz škole opravdana, muslimanska djeca kao Musa su ipak u nedostatku.

Časovi se i dalje održavaju, učitelji drže časove. I ako su neki ispiti zakazani za taj dan, onda će ih učenici propustiti ukoliko odluče da izostanu iz škole., govori Zaynab.

Oblast Montgomery slovi za jednu od oblasti sa najboljim školama. Ona također ima raznoliko stanovništvo koje slavi različite praznike.

Ove godine Kurban Bajram dolazi u isto vrijeme kada i jevrejski praznik Yom Kippur, kada su neke državne škole zatvorene. Roditelji muslimani su nedavno svoju kampanju doveli do oblasnog odbora za obrazovanje, u kojem je jedan rabin podržao njihov zahtjev, rekavši da se time pokazuje bogata raznolikost oblasti Montgomery. Ali članovi odbora su bili skeptični, navodeći da se u kalendaru ne bi trebao spominjati nikakav konkretan vjerski praznik, jer se radi o javnim školama. Oni su stoga odlučili da uklone imena svih vjerskih praznika sa kalendara, uključujući i Božić.

Čini se kao da se neko uveliko trudi da ne da jednakost muslimanskoj zajednici, kaže Saqib Ali, iz organizacije Equality for Eid Coalition. On je takvu odluku nazvao greškom.

To će dovesti do znatne netrpeljivosti u široj zajednici protiv školskog odbora, i protiv ove administracije.

I zaista, u nekim reakcijama na internetu se škole oblasti Montgomery, i pogrešno muslimani, optužuju da su protiv Božića. Charles Haynes iz Centra za vjerske slobode, kaže da je školski odbor bio u dilemi.

Sjedinjene države su danas jedna od vjerski najraznolikijih zemalja na svijetu. Sve više i više vjerskih manjina u Sjedinjenim državama diže svoj glas i kaže: I mi smo ovdje. Izašli ste u susret Kršćanima i Jevrejima kada je u pitanju kalendar, a šta je sa nama, kaže Charless Haynes.

On dodaje da, ukoliko je manjina dovoljno brojna, ona može ubijediti školu da se zatvori iz operativnih razloga.

Ali bez tog argumenta, školski odbor to možda neće učiniti a da ne naruši prvi amandman Ustava, kaže Charles Haynes.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio je tokom svoje prošlogodišnje kampanje obećao da će zatvoriti njujorške škole za Bajram. Ako to i učini, to bi moglo pomoći roditeljima muslimanima u oblasti Montgomery, kao i drugim dijelovima zemlje.

XS
SM
MD
LG