Linkovi

Ukrajinska kriza: Prvi nagovještaji ruskog zaokreta


Krupno iznenađenje iz Moskve: Putin pozvao na odgodu referenduma na istoku Ukrajine
Krupno iznenađenje iz Moskve: Putin pozvao na odgodu referenduma na istoku Ukrajine

Predsjednik Rusije izjavio da bi referendum pro-ruskih separatista u Donjecku trebalo odgoditi, a da su predsjednički izbori u Ukrajini zakazani za 25. maj korak u dobrom pravcu.

Višednevno, užurbano štampanje glasačkih listova za referendum koji separatisti na istoku Ukrajine planiraju održati u nedjelju bilo je i jučer u punom jeku, kada je neočekivano iz Moskve nagovješten zaokret. Ruski predsjednik je izjavio da bi referendum trebalo odgoditi:

"Pozvali smo predstavnike jugoistočne Ukrajine, zagovornike federalizacije, da odgode referendum planiran za 11. maj."

Gospodin Putin je, takođe jučer, po prvi put javno nagovijestio da su predsjednički izbori u Ukrajini zakazani za 25. maj korak u dobrom pravcu.


Poziv za odgađanje referenduma u donjeckoj oblasti uslijedio je dan nakon oštre ocjene američkog državnog sekretara Johna Kerrya:

"Odlučno odbacujemo taj nelegalni pokušaj daljeg dijeljenja Ukrajine. Svaki čin te vrste otvoriće nove probleme u smirivanju ukrajinske krize."

Sankcije koje su Sjedinjene Države do sada uvele prema Rusiji i ruskim zvaničnicima po ocjenama više senatora nisu dovoljno snažne. Bob Corker ističe:

"Rusi nam se smiju zbog tih sankcija. One su za njih bez efekta. Zapravo, ja mislim, da ih sankcije podstiču na suprotno, jer su minorne."

I Robert Menendez je za nove, oštre mjere:

"Podržavam nametanje sankcija jer vjerujem da mogu biti efikasna poluga miroljubive diplomatije, bilo da se radi o Iranu ili ruskim oligarhima i milijarderima kojih je u Moskvi više nego bilo gdje u svijetu."

Pomoćnica američkog državnog sekretara Victoria Nuland o do sada nametnutim sankcijama kaže:

"Ruska ekonomija pokazuje da teritorijalna agresija ne vodi velikoj Rusiji, već da je vodi u ponor."

Tu ocjenu na svoj način potvrđuje i podatak da je iz Rusije od početka ove godine povučena 51 milijarda dolara kapitala.

Pažnja Washingtona sada je usmjerena na predsjedničke izbore u Ukrajini zakazane za 25. maj. Glasnogovornica State Departmenata Jen Psaki ističe:

"Ako Rusija u istočnim i južnim dijelovima ponovi korake slične onima u vrijeme krimske krize i uputi vojne snage preko granice, oštre američke i evropske sankcije će slijediti."

Vojne akcije ukrajinskih snaga sigurnosti na uspostavljanju kontrole nad područjima koje drže naoružani pro- ruski separatisti su u toku. Teški sukobi u i oko Odese dodatno su pojačali napetost i nesigurnost.
Ukrajinska kriza: Prvi nagovještaji ruskog zaokreta
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG