Linkovi

Obama optužio Rusiju za napad ukrajinskih separatista u Mariupolu


Američki predsjednik Barack Obama je okrivio Rusiju za napad kojeg su izveli ukrajinski separatisti, u kojem je na desetine ljudi izgubilo život u lučkom gradu Mariupol, što je ponovo dovelo u pitanje održivost primirja koje je prošle godine postignuto sa vladom u Kijevu.

Uništenje nakon raketnog napada pobunjenika u Mariupolu je dovelo do oštrih komenatara američkog predsjednika Baracka Obame tokom njegove posjete Indiji.

Uveliko smo zabrinuti zbog najnovijeg narušavanja primirja I agresije koju provode separatisti, uz rusku podršku, rusku opremu, rusko financiranje, ruski trening I snage. I dalje ćemo imati pristup kakav smo imali I do sada, a to je vršiti pritisak na Rusiju, rekao je predsjednik Obama.

Ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko je bio još direktniji, optuživši za napad, kako je rekao, teroriste koje podržava Rusija.

Na susretu ministara EU bi trebali koordinirati dodatne korake ka osiguranju sigurnosti Ukrajine I povećanju pritiska na Rusiju, rekao je Poroshenko.

Usprkos najnovijem gubitku života I činjenici da separatisti isključuju dodatne pregovore sa Kijevom, gospodin Poroshenko kaže da ne vidi alternativu za mirovni sporazum in Minska. Slično tome, predsejdnik Obama je isključio mogućnost vojnog sukoba sa Rusijom zbog pitanja Ukrajine, ali je rekao će troškovi za Moskvu, zbog kontinuiranog miješanja, I dalje rasti.

Ukoliko su Putin I Rusija namijenili da se uključe u vojni sukob, njihova je vojska mnogo moćnija od ukrajinske. I pitanje će biti da li će nastaviti stazom koje ne samo da je loša za narod Ukrajine, već I za narod Rusije, rekao je Barack Obama.

Rusija poriče umiješanost u sukob u Ukrajini I okrivljuje Kijev što mirovni sporazum ne uspjeva zaustaviti krvoproliće.

XS
SM
MD
LG