Linkovi

Sjedinjene države nastavljaju predvoditi koaliciju protiv ISIL-a, i ignoriraju ruski zahtjev da ne ulaze u taj zračni prostor


 September 30, 2015 , sirijski grad Talbisseh u pokrajini Homs
September 30, 2015 , sirijski grad Talbisseh u pokrajini Homs

Američki ministar obrane e Ash Carter je izjavio da su ruski zračni udari nad Sirijom pogodili područja koja, kako se izrazio, navjerovatnije nisu dio pod kontrolom Islamske države.


"Kako izgleda, udari su izvedeni nad metama koje nisu ISIL-ove, niti su to borci ISIL-a., izjavio je čelnik Pentagona. On je ponovio da će Sjedinjene Države nastaviti voditi koaliciju protiv ISIL-a u Siriji, i ignorisati zahtjeve iz Moskve da Amerika ne šalje svoje avione u to zračno područje.
Državni sekretar John Kerry je izjavio da da bi posljedice ruskih vojnih udara na područja gdje nema ISIL-a, mogle biti strahovite, jer se u tom slučaju postavlja pitanje bore li se Rusi protiv ISIL-a, ili štite Assadov režim.

Ranije je,prema riječima glasnogovornika američkog State Departmenta, ruski zvaničnik u Bagdadu dao osoblju američke ambasade obavijest o planiranim udarima u Siriji protiv ciljeva Islamske države.

"Koalicija koju predvode Sjedinjene Države nastaviti će letjeti misije iznad Iraka i sirije kao što je planirano, a kao podršku međunarodnoj misiji da se degradira i uništi ISIL," rekao je John Kirby. Neimenovani izvor iz Pentagona kazao je da je koalicija danas udarila na ciljeve kod Alepa.

Američki ministar obrane Ashton Carter je naredio osoblju Pentagona da Rusiju obaviojesti o aktivnostima koalicije u Siriji kako bi se izbjegao bilo kakav pogrešni susret između koalicijskih i ruskih snaga u tom području, rekao je glasnogovornik Pentagona.

U međuvremenu, pentagonovi i zapadni zvaničnici dovode u pitanje da li su ruski zračni udari, izvedeni pokraj Homsa, zaista bili usmjereni na militante Islamske države.

Neimenovani izvor iz Pentagona rekao je Glasu Amerike da je ta ekstremistička grupa koncentrirana u gradovima Raka i Alep, te na istoku, u Deir al-Zouru. Nasuprot tome, mnogi borci grupa koje se protive režimu sirijskog predsjednika Bašara el-Asada, nalaze se u Homsu.

I francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius rekao je novinarima u New Yorku da ima 'znakova' da ruski udari nemaju za cilj Islamsku državu. "Kako smo shvatili, to nisu područja koja kontrolira Daiš," rekao je Fabius, koristeći arapski akronim za tu grupu. On je pozvao na verifikaciju ruskih ciljeva.

Izvor iz Pentagona kaže da američki piloti nisu bili u opasnosti jer su letjeli u drugom zračnom prostoru, iznad 'vrućih točki' Islamske države.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane rekao je da će zračne operacije za cilj imati vojnu opremu Islamske države, njihove komunikacije i vozila, kao i skladišta oružja, municije i goriva. General Igor Konašenkov je potvrdio današnje ruske zračne udare samo nekoliko sati nakon što je gornji dom ruskog parlamenta odobrio zahtjev predsjednika Vladimira putina da se pošalju vojne snage kao podrška vladi sirijskog predsjednika Assada. Predsjedatelj Odbora za međunarodna pitanja tog parlamentarnog doma, Konstantin Kosačev izjavio je za rusku televiziju Rossiya-24 da bi ruske snage mogle napasti i ciljeve Islamske države u drugim zemljama a ne samo Siriji.

XS
SM
MD
LG