Linkovi

Sjedinjene države i Rusija obećavaju mirovni dogovor za Siriju


Kerry i Lavrov u Parizu
Kerry i Lavrov u Parizu
Dok se u blizini sirijske granice s Libanom odvijaju žestoke borbe vladinih snaga i pobunjenika, diplomati očigledno nastoje naći načina da se nasilje okonča. Američki državni sekretar John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov su se sastali u Parizu , kojom su prilikom izjavili da su odlučni da provedu mirovni plan koji je odredjen u Ženevi.

Obje naše zemlje, i Rusija i Sjedinjene države su čvrsto odlučile da pokušaju provesti mirovne principe Ženeva 1, kojima se zahtijeva uspostava tranzicijske vlade konsensusom dvaju strana, vlade koja bi imala pune izvršne ovlasti da omogući sirijskom narodu da odluči o sudbini svoje zemlje., kazao je državni sekretar Kerry.

Gospodin Lavrov je rekao da i Moskva i Washington razumiju koliko je ovo hitno.

Situacija se ne poboljšava i mi svi želimo učiniti sve što je moguće da bi zaustavili krvoproliće i patnje sirijskog naroda., kaže Lavrov.

Rusija podržava sirijskog predsjednika Bashara al Assada, dok Sjedinjene Države podržavaju opoziciju. Posljednjih dana je inače borba promijenila pravac: u nedjelju su rakete pogodile dio južnog Bejruta koji kontrolira Hezbollah, a do toga je došlo dan nakon što je čelnik ove militantne grupe, Hassan Nasrullah priznao po prvi puta da ima članova njegove grupe koji se u Syriji bore na strani Bashara al Assada.

U Parizu je gospodin Lavrov rekao da zajedno, Moskva i Washington imaju jak utjecaj na to da se dodje do mirovnog dogovora.

Kada Sjedinjene Države i Ruska Federacija krenu u takvu inicijativu, šanse za uspjeh su velike. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da iskoristimo te šanse i pretvorimo ih u realnost, kazao je Lavrov.

U Brusselsu su ministri vanjskih poslova Evropske Unije odlučili da se ukine embargo na oružje za sirijsku opoziciju, istodobno zadržavajući sankcije protiv Assadove vlade. Predstavnici sirijske opozicije kažu da Sjedinjene države i Rusija moraju djelovati kako bi se zaustavili, kako kažu, napadi kemijskim oružjem od strane Assadovih snaga. Predstavnik opozicije Adib Shishakly kaže:

Nisu samo Sjedinjene države ili predsjednik Obama kazali da je upotreba kemijskog oružja crvena linija ; to su kazali i Rusi, ali do sada smo čuli samo riječi, nema akcije, a Sirijci se i dalje ubijaju kemijskim oružjem.

U Parizu je sekretar Kerry rekao i to da su on i Lavrov ujedinjeni u protivljenju upotrebi kemijskog oružja od bilo koje strane.

Obojica smo izrazili zajedničku brigu zbog potencijalnog korištenja kemijskog oružja. Postoji potreba da se dodje do stvarnih dokaza i tačno utvrdi šta se dogodilo u tom smislu., kazao je Kerry.

NARR:
Aktivisti za ljudska prava kažu da je u sirijskom sukobu do sada ubijeno više od 80 hiljada ljudi - otkako je rat počeo kao mirni prosvjed protiv Assada u martu 2011. godine.
XS
SM
MD
LG