Linkovi

Najveća razmjena špijuna nakon Hladnog rata


Najveća razmjena špijuna nakon Hladnog rata obavljena je u Beču gdje je danas razmijenjeno 14 osudjenih špijuna iz Rusije i Sjedinjenih Država. Američki avion sa 10 deportovanih ruskih agenata bio je parkiran neposredno uz ruski teretni avion sa četvoricom Rusa optuženih da su špijunirali za Sjedinjene Države. Kratko nakon toga obavljena je razmjena i avioni su uzletjeli prema nepoznatim lokacijama.

Ruski predsjednik Dmitri Medvedev je pomilovao četvoricu osudjenih Rusa, prije nego su poletjeli za Beč, dok je američki Federalni sud jučer donio odluku o deportaciji 10 ruskih agenata. Šef kabineta predsjednika Obame, Rahm Emanuel je za američku televiziju izjavio da je predsjednik Barack Obama u potunosti informisan i da je odobrio razmjenu.

Hapšenje Rusa optuženih za špijunažu, iznenadilo je mnoge u Sjedinjenim Državama i Rusiji, posebno broj uhapšenih. Oni su, medjutim, priznali da su radili kao neregistrirani agenti za stranu državu.

Robert Baum, advokat deportovane Anne Chapman kaže:

"U početku je to bilo teško odlučiti, prihvatiti krivicu, u to su bili uključeni brojni elementi."

Igor Sutyagin, ruski naučnik za kojeg se vjeruje da je razmjenjen kao američki špijun
Igor Sutyagin, ruski naučnik za kojeg se vjeruje da je razmjenjen kao američki špijun

Četvero oslobodjenih iz Rusije nisu identificirani, ali je ruski nuklearni naučnik Igor Sutyagin, navodno napustio Moskvu. On je bio osudjen da je šest godina špijunirao za Sjedinjene Države.

Njegov brat, Dmitry kaže da su Amerikanci tražili njegovo oslobadjanje:

"Prema Igorovim razgovorima sa generalom bilo je jasno da je to pitanje riješeno na najvišem nivou, vjerovatno uz učešće ruskog i američkog predsjednika."

Medju deset Rusa, u Sjedinjenim Državama je uhapšena i Anna Chapman, koja je svojim izgledom, životnim stilom i pričama o zabavama u New Yorku privukla posebnu pažnju. Njen advokat i njena mama danas je očekuju u Moskvi.

"Ona nije htijela uraditi ništa loše, ali je svoje roditelje dovela u nevolju, i uzrokovala je probleme prijateljima i ljudima sa kojima je radila", kaže Irina Kushchenko, majka Anne Chapman.

Anna Chapman, razmjenjena ruska špijunka
Anna Chapman, razmjenjena ruska špijunka

Američki zvaničnici kažu da su Rusi godinama uglavnom tiho živjeli i radili u Sjedinjenim Državama, neki i odgajajući djecu, dok su za Rusku obavještajnu službu nastojali prikupiti informacije o američkom nuklearnom oružju i politici.

Bivši agent CIA, Bob Baer i drugi iz obavještajnih agencija kažu da su iznenadjeni ruskim tajnim aktivnostima:

"Hladni rat je završen. Možda to Rusi ne znaju, ali je završen. Mi smo sada na istoj strani. Izvanredno je to što je FBI upao u njihovu komunikaciju, i što su se agenti FBI susreli sa njima predstavljajući se kao Rusi. Oni su bili potpuno otkriveni i to će dovesti do velikog skandala u Moskvi."

Posljednji put su Washington i Moskva javno razmijenili zatvorenike u Berlinu, 1968. Anatoly Sharansky, čuveni Sovjetski disident, i trojica drugih zatvorenika su zamjenjeni za četvoricu komunikacijskih experata zatvorenih na Zapadu.

XS
SM
MD
LG