Linkovi

SAD – Rusija: Međusobna saradnja i moguća i poželjna


"Očigledno je da ima krupnih međunarodnih pitanja na čijem rješavanju možemo nastaviti zajednički raditi. Jedno je... pregovori sa Iranom. Oni su u toku."

Novi, nepovoljan momenat u američko-ruskim odnosima iskrsao je u prošli ponedjeljak podizanjem opužnice protiv trojice ruskih državljana zbog veza za ruskim špijunskim krugom ranije otkrivenim u Sjedinjenim Državama. Rusija, kako se i očekivalo, negira opravdanost tih optužbi koje su uslijedile u vrijeme kada Washington pojačava kritike na račun Moskve zbog nastavljanja podrške proruskim separatistima na istoku Ukrajine. Prema ocjenama analitičara optužbe protiv ruskih državljana dodatni su podsticaj ključanju odnosa između dvije zemlje koje je počelo znatno prije otkrivanja ruskog špijunskog kruga i sudskog procesa ruskim državljanima.

Za taj proces koji je počeo prije tri dana glasnogovornik ruskog Ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukaševič kaže:

"Rusko-američki odnosi su već dugi period zategnuti. Izgleda da su Sjedinjene Države, djelujući po principu što gore to bolje, odlučile da počnu još jednu rundu kampanje protiv Rusije."

Nova američko-ruska razmjena optužbi i kritika uslijedila je nakon nedavnog napada separatista u Mariupolu u kojem je poginulo na desetine civila. Taj napad bio je povod za nove, oštre kritike Zapada protiv Rusije koja, kako tvrde Sjedinjene Države i zemlje saveznice, nastavlja da naoružava separatiste na istoku Ukrajine. Produžavanje takve politike Moskve otežava rusko-američku saradnju na drugim krupnim međunarodnim pitanjima, ističe pomoćnica američkog državnog sekretara Victoria Nuland:

"Ta saradnja ne može biti nastavljena ukoliko Rusija gazi međunarodne principe i pravila da bi ostvarila političke, ekonomske ili teritorijalne koristi, da bi prigrabila komad prostora susjednih zemalja, ili ih ekonomski i politički potčinila svojim interesima."

Problemi u američko-ruskim odnosima počeli su godinama ranije, konstatuje analitičar Stephen Blank i dodaje:

"Već godinama govorim da Sjedinjene Države trebaju redefinirati politiku prema Rusiji, da su to trebale učiniti i prije izbijanja ukrajinske krize i prije izbijanja špijunske afere."

Stephen Blank je, u razgovoru sa kolegama iz programa Glasa Amerike na ruskom jeziku, podsjetio da Moskva od 2008. godine vrši agresije na susjedne države i istakao:

"Ideja da možemo imati uobičajene odnose sa Rusijom pod Putinomm, čak i ako on digne ruke od Ukrajine, je iluzija. Osnovni cilj ruske politike je minirati kompletnu sigurnosnu strukturu Evrope da bi se Putin održao na vlasti."

Po ocjeni analitičara Leona Arona Sjedinjene Države su redefinirale odnose sa Rusijom i to nastavljaju i sada, ali dodatne sankcije, kako on ističe, po svoj prilici ne mogu donijeti željene promjene ruske politike prema Ukrajini:

"Ruski predsjednik se ne osvrće na buduće sankcije. Zapravo, ako čitate neke zvanične ruske analize i tamošnju štampu vidljivo je da je poruka tih tekstova da je Rusija absorbirala nevolje izazvane diplomatskom izolacijom, političkim pritiscima i sankcijama i da sve te pristiske može slomiti."

Unatoč tenzijama, prije svega zbog Ukrajine, Sjedinjene Države i ržRusija mogu sarađivati ističe glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki:

"Očigledno je da ima krupnih međunarodnih pitanja na čijem rješavanju možemo nastaviti zajednički raditi. Jedno je... pregovori sa Iranom. Oni su u toku."

Sjedinjene Države su vrlo otvorene kada je riječ o njihovom angažiranju u ukrajinskoj krizi. Jasne su i u pogledu drugih pitanja čije rješavanje ovisi i od konstruktivnog pristupa Moskve i stoga se nadaju da će na tim pitanjima američko-ruska saradnja biti nastavljena.

SAD – Rusija: Međusobna saradnja i moguća i poželjna
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

XS
SM
MD
LG