Linkovi

Danas prve krivične optužnice za rusko miješanje u američke izbore?


Robert Mueller, specijalni istražitelj (arhivski snimak)
Robert Mueller, specijalni istražitelj (arhivski snimak)

Washington se priprema za prve krivične optužbe vezane za rusko miješanje u američke predsjedničke izbore 2016. godine, iako predsjednik Donald Trump i danas tvrdi da je u pitanju "lov na vještice za politiku zla."

Federalna velika porota je u petak odobrila podizanje optužnica u istrazi koju vodi specijalni istražitelj Robert Mueller, navodi nekoliko važnih medijskih kuća i sve bi moglo biti iznijeto u javnost danas, dok bi osumnjičeni istovremeno bili uhapšeni.

Nije bilo neposredno jasno ko je meta, niti koja je priroda optužbi. Međutim, ti navodi bi označili odlučujući momenat u Trumpovom devetomjesečnom mandatu u Bijeloj kući.

Američki predsjednik je često odbacivao pomenute istrage, Muellerovu i tri kongresne istrage, iznoseći argument da su to pokušaji demokrata da objasne zapanjujući gubitak svoje kandidatkinje na izborima, bivše državne sekretarke Hillary Clinton.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG