Linkovi

Sirija: Do mira jedino političkom solucijom, ali bez Assada


Assad kod Putina - rijetka, ali snažna podrška sirijskom režimu
Assad kod Putina - rijetka, ali snažna podrška sirijskom režimu

Za Putina režim Bashara al-Assada, makar je dokazano da je protiv Sirijaca koristio i hemijsko oružje, nije neželjeni režim.

Sirijsku krizu, kažu stručnjaci, nije i neće biti moguće riješiti oružjem, Stanje se zakompliciralo nastajanjem i jačanjem tzv. Islamske države, i nedavnim vojnim uključivanjem Rusije . Na jednoj strani su, u velikoj većini oni za koje je ključni uvjet političkog rješenja odlazak sa vlasti Bashara al-Assada, a na drugoj, i u velikoj manjini, su oni koji Bashara al-Assada smatraju dijelom eventualnog političkog dogovora.

I jedna i druga ocjena mogle su se čuti danas i u Parizu, nakon razgovora specijalnog izlaslanika Ujedinjenih naroda za Siriju i francuskog ministra inostranih poslova.

Staffan de Mistura, izaslanik UN-a, je istakao:

"Stalno govorimo da ne postoji vojno rješenje, samo politička solucija. Svi to znamo.... i mi, i Sjedinjene Države, i Rusija. I sirijski predsjednik Bashar al-Assad zna da nema vojnog rješenja. Ubrzavanjem određenih događanja možemo ubrzati postizanje političkog rješenja."

Laurent Fabius, francuski ministar spoljnih poslova, bio je vrlo direktan:

"Ako bi Bashara al-Assada smatrali dijelom sirijske budućnosti, sve one koji se suprotstavljaju njegovom režimu gurnuli bi prema teroristima."

Stav Sjedinjenih Država je takođe dobro poznat. John Kerry, američki državni sekretar ponovio ga je još jednom, jučer u Berlinu:

"Jedna stvar stoji na putu brze implementacije političkih solucija. To je čovjek po imenu Bashar al-Assad. Sa njim na vlasti ne možemo imati politički proces nesmetane tranzicije moći u Siriji, prenos vlasti na narod Sirije."

I najviši zvaničnici zemalja, članica Evropske unije, Bashara al-Assada smatraju ključnom preprekom miru u Siriji. Angela Merkel, njemačka kancelarka ističe:

"Radimo na mnoge načine na postizanju političke solucije. I ta solucija može biti ostvarena samo u Siriji. Mali su, međutim izgledi da se to postigne brzo. Čovjek kao al-Assad nema i neće imati političku budućnost."

Na stavu Sirija bez Bashara al-Assada čvrsto stoje i Turska i Saudijska Arabija.

Od politički uticajnih i vojno snažnih zemalja jedino Rusija podržava sirijski režim. Ruski predsjednik Vladimir Putin je jučer na jednom međunarodnom forumu u Sočiju rekao da je dugotrajno uplitanje Zapada u zbivanja na Bliskom istoku razbilo ravnotežu moći u regionu, pretvorilo to područje u bure baruta, i dodao:

"Teško je i opasno igrati dvostruku igru - voditi rat protiv terorista i istovremeno pokušavati koristiti teroriste kao figure na blisko-istočnoj šahovskoj ploči zarad ostvarivanja svojih interesa. Nemoguće je poraziti teroriste ako se ti teroristi koriste kao oruđe za zbacivanje neželjenih režima."

Za Putina režim Bashara al-Assada, makar je dokazano da je protiv Sirijaca koristio i hemijsko oružje, nije neželjeni režim. Taj i takav režim Moskva koristi zarad očuvanja vlastitih interesa na Bliskom istoku, deklarativno pozivajući svijet da se ujedini u borbi protiv terorizma.

Sirija: Do mira jedino političkom solucijom, ali bez Assada
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

XS
SM
MD
LG