Linkovi

SAD – Rusija: Sankcije i reakcije


"Više od hiljadu američkih diplomata i pratećeg osoblja je u Rusiji. Njih 755 moraće obustaviti sve aktivnosti u Ruskoj federaciji i to će se osjetiti vrlo značajno.“

Jedna od vrućih tema ovog tjedna biće sasvim sigurno nove američke sankcije prema Rusiji i odgovor Moskve na te mjere. Očekuje se da će vrlo brzo predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump potpisati zakon, usvojen u Senatu krajem prošlog velikom većinom. I dok Washington čeka na taj korak, nakon kojeg bi zakon i sankcije precizirane tim zakonom mogli početi da se primjenuju, Rusija najavljuje kontra-mjere ukoliko predviđene sankcije budu primjenjivane. Jedna od tih mjera je i otkazivanje ruskog gostoprimstva velikom broju američkog diplomatskog, konzularnog i tehničkog osoblja.

Zakon o sankcijama prema Rusiji jedan je od rijektih usvojenih velikom dvostranačkom većinom. Govoreći o zakonu senatori John McCain, Republkanac i Ben Cardin, Demokrata, su istakli:

"Nećemo tolerirati napade na našu demokraciju. To je suština ovog zakona."

"Obavezujuće sankcije sadržane u ovom zakonu odnose se na energetski, finansijski, obavještajni i sektor odbrane. Usvojen sa 98 glasova za i 2 protiv zakon je jasna poruka predsjedniku Trump da želimo da bude vrlo čvrst i oštar prema Rusiji."

Ruske reakcije uslijedile su vrlo brzo.

Sergey Ryabkov, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, je ocijenio:

"Potpuno čudan i neprihvatljiv zakon. Ne činite to.Mi ćemo uzvratiti."

Prvi korak uzvraćanja precizirao je Vladimir Putin, predsjednik Rusije:

"Više od hiljadu američkih diplomata i pratećeg osoblja je u Rusiji. Njih 755 moraće obustaviti sve aktivnosti u Ruskoj federaciji i to će se osjetiti vrlo značajno. Nadamo se da će se sadašnja situacija nekako promijeniti, ali to neće biti brzo."

Rok za povlačenje američkih diplomata i pratećeg osoblja je 1. septembar ove godine. Povodom te najave ruskog predsjednika konkretnih reakcija Washingtona za sada nema. Senatori su uvjereni da su nove sankcije potpuno opravdane.

Chuck Schumer, senator, Demokrata, ističe:

"Gospodin Putin i njegovi istomišljenici do sada nisu pretrpjeli nikakve ozbiljne posljedice zbog grubih povreda naših prava kao suverene nacije, zbog ometanja naših izbora. To se sada potpuno mijenja."

Nove sankcije uvode su i prema Sjevernoj Koreji zbog posljednjih testiranja raketa velikog dometa.

Cory Gardenr, senator, Republikanac, kratko konstatuje:

"Moramo mnogo više uraditi za zaustavimo sjevernokorejski režim, uz kinesku podršku. U Kini je 5 hiljada kompanija koje posluju sa Sjevernom Korejom. Od Kine ovisi 90 odsto sjevernokorejske ekonomije."

I Iran će se takođe naći pod udarom novih sankcija zbog programa balističkih raketa i podrške međunarodnim terorističkim mrežama.

SAD – Rusija: Sankcije i reakcije
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG