Linkovi

Pregovori o Siriji vjerovatno počinju bez učešća Irana


Američki državni sekretar John Kerry i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov su jučer u Parizu razgovarali o mirovnoj konferenciji za Siriju, koja je planirana za kraj januara. Međutim, dvojica šefova diplomatija nisu postigla saglasnost u vezi sa upućivanjem poziva Iranu da se pridruži tim razgovorima.

Niko ne podržava vojnu kampanju sirijskih snaga protiv pobunjenika više od Irana. Stoga Damask i tvrdi da Teheran treba biti pozvan na predstojeći mirovni skup u Ženevi. Sirijski ministar informisanja Omran Zoabi:

Svakako se nadamo da će se Iran pridružiti drugim zemljama koje učestvuju na toj konferenciji.

Šef iranske diplomatije Mohammad Javad Zarif je saopštio da bi se Iran odazvao ukoliko bude pozvan da dođe, i dodao:

Učestvovaćemo na Ženevskim razgovorima ako budemo pozvani bez ikakviih uslova. Ali, ne tražimo da budemo pozvani.

Pozivnica nije upućena zbog odbijanja Teherana da usvoji polazne tačke razgovora za koje Sjedinjene Države smatraju da predstavljaju kraj vladavine sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Nakon razgovora sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, američki državni sekretar Kerry je izjavio da bi Iran mogao da igra utjecajnu ulogu na tom skupu, samo, kako je naglasio, ako “želi da se opredijeli za pravu stvar.” Lavrov je pak izjavio da održavanje mirovne konferencije ne treba da bude dovedeno u pitanje zbog neslaganja SAD i Irana. Lavrov je pri tom podsjetio da Amerika već vodi razgovore sa Teheranom u vezi sa iranskim nuklearnim programom, kao i ratovima u Iraku i Afganistanu.

Profesorica na Američkom univerzitetu, Hillari Mann Leverett, svojevremeno je učestvovala u pregovorima Washingtona i Teherana tokom rata u Afganistanu i kaže da je Teheran pokazao veliko umijeće i utjecaj na komunikaciju i pomirenje stavova.Ona objašnjava:

Iranci su koristili svoj utjecaj i u Afganistanu i Iraku, kao i u Libanu. To bi isto mogli da učine u Siriji. Stvarno gubimo dobru priliku i može se desiti da doživimo neuspjeh ukoliko ih budemo spriječili ili uslovljavali njihovo učešće.

Asadovi protivnici ne žele uključivanje Irana, zbog iranskog učešća u konfliktu.
Bivši američki ambasador Adam Ereli kaže da su, imajući u vidu oklijevanje sirijske opozicije da dođe na skup, male šanse da konferencija u Ženevi urodi plodom bez iranskog učešća.

Oni koji su glavni predmet razgovora nisu još riješili da li da dođu, a svi ostali jure u Ženevu., kaže Ereli.

Sedmicu pred početak konferencije, nema nagovještaja da bi Iran podržao planove o prelaznoj sirijskoj vladi, tako da će pregovori u Ženevi vjerovatno početi bez njih
XS
SM
MD
LG