Linkovi

Američko-ruski odnosi: nema mnogo priče o dobroj poslovnoj suradnji


Ruski predsjednik Putin na APEC-u, Vladivostok, 10. septembra 2012.
Ruski predsjednik Putin na APEC-u, Vladivostok, 10. septembra 2012.
Dok napetosti kad god se pojave u američkim odnosima sa Azijom ili Rusijom privlače mnogo medijske pažnje, poslovne se relacije često odvijaju bez pompe i problema. Američki biznismeni i direktori kompanija koji su prisustvovali upravo završenom Summitu za azijsko-pacifičku ekonomsku saradnju kažu da za američke proizvode i proizvodjače vlada veliki interes u tom regionu, ali mediji o tome ne javljaju mnogo.

Američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je učesnicima summita APEC-a da će nedavni ulazak Rusije u Svjetsku Trgovinsku Organizaciju biti značajan podsticaj za američke kompanije.

Ulazak u reguliran trgovinski sistem će im se isplatiti, ali će korist imati i njihovi trgovinski partneri.

Američki poslovni lideri, učesnici summita takodje su optimističniu vezi sa Rusijom, ali i sa ostatkom Azije. Scott Price, predsjednik Walmarta za Aziju, kaže da je njegova kompanija jedini od velikih trgovačkih lanaca koji trenutno otvara nove prodavnice u Japanu.


Za 79 procenata Kineza, 72% Indijaca, 70% Japanaca danas je najvažnija cijena proizvoda. Ako im ponudite kvalitetne proizvode po najboljoj cijeni - pogadjate ih u žicu... Njih nije briga je li nešto američko, francusko ili kinesko - oni žele da budu sigurni u kvalitet.

James Turley, koji vodi američku knjigovodstvenu firmu Ernst & Young,upravo je objavio otvaranje ureda kompanije u Vladivostoku.

Državni sekretar Clinton i ruski predsjednik Putin na APEC-u
Državni sekretar Clinton i ruski predsjednik Putin na APEC-u
Strani ulagači u Rusiji, Amerikanci, zapadnoevropske zemlje - osjećaju se sasvim pozitivno kad jednom dodju ovamo, investiraju i nauče kako da rade u Rusiji. Kompanije koje su ovdje već duže vrijeme žele da povećaju ulaganja, a ne da ih smanjuju. Ali su kompanije koje još nisu ulagale u Rusiji - još malo uzdržane...

Hotelski lanac Hyatt iduće godine u Vladivostoku otvara dva hotela, što ih čini pionirima na dalekom istoku Rusije. Aliya Turumbekova je ovdašnja direktorica marketinga Hyatta.

Smatramo da je ovo veoma dobar region sa veoma dobrim potencijalom. Ponosni smo na dva nova hotela, pogotovo što smo prvi medjunarodni lanac u dalekoistočnom regionu.

Univerzitetski kampus u Vladivostoku, koji je poslužio kao konferencijski centar APEC-a, izgradjen je mašinama američke firme Caterpillar, kao i obližnji akvarijum. Joe Caldwell 16 godina iznajmljuje i prodaje Caterpillarovu opremu na ruskom dalekom istoku.

Caterpillarova oprema, bageri, buldožeri, cestovna gradjevinska oprema, generatori su u akvarijumu i svuda po ovom ostrvu. Iznajmili smo im stotinjak mašina, i prodali im 150.

U subotu uveče, dok su gosti summita posmatrali vatromet, Emil Veliev, direktor gradnje na APEC-ovoj lokaciji, ponosno je pokazivao sistem prerade otpada i pogon za desalinaciju morske vode - izgradjene američkom tehnologijom...

Što se tiče budućnosti i saradnje Rusije sa Amerikancima, za nove poduhvate - sve zavisi od onih koji žele da investiraju jer će oni imati i koristi od svega toga...

U medjuvremenu, tokom summita APEC-a, pojavila se zabrinutost da bi odobravanje sporazuma o rusko-američkoj razmjeni u američkom Kongresu moglo biti dovedeno u pitanje zbog problema ljudskih prava. Ali, Ed Verona, predsjednik zajedničkog poslovnog savjeta, ne slaže se s tim.

U stanju smo da radimo na odvojenim kolosijecima. To što želimo da izgradimo dovoljno jake trgovinske i ekonomske odnose ne zavisi samo od stanja naših bilateralnih odnosa na političkom i geopolitičkom planu.

Uprkos političkoj klackalici Kremlja i Bijele Kuće, zajednički ekonomski interesi Rusije i Amerike mogu osigurati čvrsto uporište za vezu dviju zemalja.
XS
SM
MD
LG