Linkovi

Susret Kerry-Putin: Osim eliminacije kemijskog oružja , govori se i o mirovnoj konferenciji


Američki državni sekretar John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov su saopćili da bi okončanje programa kemijskog oružja sirijske vlade , moglo pomoći da se obnove napori ka političkoj tranziciji, i tako zaustave više od dvije godine žestokog rata.

Govoreći u Genevi gdje se drugi dan sastaje sa svojim ruskim kolegom, državni sekretar Kerry je izjavio da su konstruktivni razgovori o kontroli i uništenju sirijskog kemijskog arsenala, uključili i prijedlog da se zaraćene strane privole na jednu konferenciju o tranzicijskoj vladi. Državni sekretar Kerry kaže:

"Obojica smo se složili s tim prijedlogom , te ćemo se sastati ponovno u New Yorku otprilike u vrijeme održavanja zasjedanja Generalne Skupštine , tačnije oko 28. septembra. Cilj tog sastanka je da vidimo je li mogućno odrediti datum za takvu konferenciju . No sve to, naravno , ovisi o tome koliko će nam uspješni biti ovdašnji razgovori o kemijskom oružju Syrije.

Kerry i Lavrov su se danas sastali sa specijalnim izaslanikom UN-a za Syriju, Lakhdar Brahimijem, koji pokušava organizirati konferenciju pod nazivom Geneva 2.

"Izuzetno je važno samo po sebi, ali i za nas koji radimo s vama, da se uspješno organizira konferencija Geneva 2., kaže gospodin Brahimi iz UN-a.

Razgovori o okončanju neprijateljstava su do sada stalno odlagani, usljed neslaganja unutar sirijske opozicije, kao i oko toga koje bi zemlje trebale sudjelovati na takvoj konferenciji.

Rusija naime smatra da bi u razgovorima trebao sudjelovati i Iran, dok se Washington tome odupire jer iranske snage šalju pomoć režimu Bashara al Assada. Na jednom regionalnoom forumu u Kyrgistanu, iranski predsjednik Hassan Rouhani je izjavio da bi svatko tko može trebao pomoći da se mir dovede u Syriju, i dodao:

"Ljudska tragedija u Syriji se može riješiti jedino političkim sredstvima, dijalogom izmedju sirijske vlade i sirijskih grupa koje joj se protive, a bez ikakve strane vojne intervencije. Sve stranek oje mogu imati nekog utjecaja, poput Irana, bi trebale uložiti napore da pomognu da se osigurada se jedan takav konstruktivan sastanak i održi.

Gospodin Rouhani takodjer kaže da je rusko nastojanje da se eliminira sirijsko kemijsko oružje , prvi korak u postizanju političkog rješenja za Syriju.

U intervjuu za jednu rusku televiziju, sirijski predsjednik Bashar al Assad je izjavio da sam oMoskva ima legitimitet da okupi na razgovore sve zaraćene strane.Assad je dodao:

"Najvažnija uloga u ovom procesu pripada ruskoj državi . Mi ne vjerujemo Sjedinjenim državama i nemamo kontakt s njima. Rusija je sada jedina država koja može to ispuniti.
Medjutim, Assadovi protivnici kažu da podrška koju Moskva pruža Assadu , omogućuje vladi u Damasku da nastavlja rat.

Khaled Saleh iz Sirijske Nacionalne Koalicije kaže:

"Ako je Rusija istinski zainteresirana da pronadje stvarno političko rješenje, moraju obustaviti sve isporuke oružja koje Assadovom režimu šalju svake nedjelje. To se oružje koristi da se ubija sirijski narod.

U Genevi , američki i ruski zvaničnici suradjuju sa UN-ovom agencijom za Zabranu kemijskog oružja , da se identificra i ukloni sirijski kemisji arsenal što jemoguće prije.
XS
SM
MD
LG