Linkovi

SAD: Proizvodnja se ponovo povećava zahvaljujući robotima


Nakon više decenija tokom kojih su poslovi odlazili u Kinu, proizvodni sektor u Sjedinjenim državama se širi, zahvaljujući najvećim dijelom integraciji napredne tehnologije u proizvodni proces
Nakon više decenija tokom kojih su poslovi odlazili u Kinu, proizvodni sektor u Sjedinjenim državama se širi, zahvaljujući najvećim dijelom integraciji napredne tehnologije u proizvodni proces

Svaki robot odrađuje posao za četiri radnika, a radnici ne gube posao, već dobijaju šansu za usavršavanje svog znanja.

Nakon više decenija tokom kojih su poslovi odlazili u Kinu i druge zemlje sa niskim nadnicama, proizvodni sektor u Sjedinjenim državama se sada ponovo širi, zahvaljujući najvećim dijelom integraciji napredne tehnologije u proizvodni proces. Iako je takav razvoj događaja do sada doveo do samo skromnog povećanja broja radnih mjesta, neki američki proizvođači su optimistični da će tehnologija otvoriti više visoko kvalificiranih radnih mjesta za one radnike koje zamjenjuju roboti

U nečemu što bi moglo biti početak novog trenda u američkoj proizvodnji, Sunit Saxena je nedavno premjestio svoju proizvodnu operaciju iz Kine u Sjedinjene države.

Kao i svako drugi, mi smo započeli u Kini jer su nadnice niske, ali kada smo se počeli kretati tom stazom, oni su u Kini započeli povećavati naše troškove, kaže Sunit Saxena.

Saxena je izvršni direktor kompanije Altierre Digital Retail u San Joseu u Kaliforniji. Kompanija pravi digitalne ekrane sa cijenama i znakovima za prodavnice, i te se informacije mogu mijenjati na kompjuteru. Kompanija sada upošljava između 50 i 60 radnika, manje nego je to radila u Kini, i plaća ih oko 10 dolara po satu. Koristeći se novim elektronskim stanicama za testiranje, kompanija je udvostručila proizvodnju, što je izjednačava sa Kinom kada su u pitanju troškovi. Kompanija planira povećati automatizaciju, ali ne zamijeniti sve radnike, već rad učiniti manje značajnim dijelom cjelokupne proizvodnje.

Sada možemo povećati kapacitet i privući mnogo više poslovanja, imamo mnogo veću sposobnost procesiranja, manji prostor sa manjim brojem ljudi. Na taj način možemo ljude koje imamo učiniti mnogo produktivnijim nego što smo to mogli uraditi na dalekom istoku.

Kompanija Earthbound Farm, jedan od najvećih američkih proivođača organske hrane, također se koristi tehnologijom kako bi povećala produktivnost. Ona je nedavno postavila automatizirane robote koji pakuju njene proizvode. Svaki robot odrađuje posao za četiri radnika. Ali potpredsjednik kompanije Will Daniels kaže da tu niko nije izgubio posao zbog tehnologije.

Umjesto da zamjenujemo te radnike, mi im zapravo pružamo mogućnost za usavršavanje svojih sposobnosti. Radnici koji su radili na proizvodnoj traci i pakovali proizvode, što je ono što sada rade roboti, zapravo operiraju mašinama, kaže Will Daniels.

Do sada se automatska tehnologija većinom koristila za poslove koji zahtijevaju identične ili pokrete koji se stalno ponavljaju. Ali stručnjaci za tehnološki razoj, kao Troy Straszheim, prave robote sa novim sposobnostima.

Vrsta problema koja se sada lako rješava u industriji je ona koja ne uključuje mnogo razmišljanja od strane robota, niti njihovu sposobnost vida. Stoga sada radimo na očima i mozgu tih robota, kaže Troy Straszheim.

Koristeći se kamerama i senzorima, on pravi mašine koje mogu prepoznati i izabrati konkretne oblike, praveći robote koji se, u ovom slučaju, mogu koristiti na mjestima za utovar i istovar, kao i brodogradilištima. Te tehnološke inovacije pomažu američkim proizvođačima da po prvi put u posljednjoj deceniji prošire svoje poslovanje. I zvaničnici industrije kažu da će automatizacija voditi ka većem broju visoko kvalificiranih poslova i većoj plati za radnike, dok kompanije budu proširivale svoje operacije u Americi.
SAD: Proizvodnja se ponovo širi zahvaljujući robotima
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00
XS
SM
MD
LG