Linkovi

SAD: Izdvajanja za mirovine i zdravstvo izazivaju dodatne financijske zabrinutosti


SAD: Izdvajanja za mirovine i zdravstvo izazivaju dodatne financijske zabrinutosti
SAD: Izdvajanja za mirovine i zdravstvo izazivaju dodatne financijske zabrinutosti

Dok američka vlada i tvrtke traže način za rezanje troškova, Amerikanci brinu da u mirovini neće imati dovoljno novca

Državna izdvajanja na mirovine i zdravstvo u Sjedinjenim Državama naglo rastu. Dok vlada i tvrtke traže način za rezanje troškova, Amerikanci brinu da u mirovini neće imati dovoljno novca.

Većina umirovljenika prima mirovinu putem državnog programa Social Security. No njegovi sve veći troškovi navode Kongres da razmotri sužavanje tog programa, povećanje poreza i višu dobnu granicu za odlazak u penziju. Juan Sandy vjeruje da će budući umirovljenici od države primati manje novca. "Brinem za svoju kćer i unuke jer će njihova budućnost biti teža od naše".

Glavni razlog zabrinutosti je masovni odlazak u mirovinu takozvane baby-boom generacije, rođene nakon II svjetskog rata. Nakon njihovog umirovljenja, smanjit će se odnos zaposlenih I umirovljenika. Trenutno, na jednog umirovljenika doalze tri zaposlena. 2030. godine taj će omjer biti dva zaposlena na jednog umirovljenika. Jean Setzfand iz Američke udruge umirovljenika. "Sredstava je sve manje i ona će nestati. Dakle, ako država ne pomogne, Bog zna što će se dogoditi s umirovljenicima".

Američke firme uglavnom imaju i vlastite penzione programe, što je dopuna državnom mirovinskom fondu. Kroz te programe zaposleni izdvajaju za mirovinu, a I firma pridonosi u određenom postotku. Stručnjaci preporučuju veću štednju i ulaganje u dionice. Međutim ankete provedene u Sjedinjenim Država i drugim zemaljama pokazuju da prosječni čovjek malo zna u investiranju na burzi.

XS
SM
MD
LG