Linkovi

SAD: Predizborno buđenje konzervativnih kršćana


SAD: Predizborno buđenje konzervativnih kršćana

Kršćanska desnica je najviše zainteresirana za očuvanje američkih tradicionalnih društvenih vrijednosti, a protivi se, primjera radi, braku osoba istog pola ili pravu na abortus.

Konzervativni kršćani, često nazivani i religiozna desnica, imali su dosta uticaja na rezultate izbora američkih predsjednika u posljednjih dvadesetak godina. Izuzetak je bila 2008. godina kada je izabran Barack Obama, aktualni predsjednik Sjedinjenih Država. Tada uticaj tog dijela američkog biračkog tijela nije bilo moguće jasnije odrediti.

U izbornoj kampanji za naredne predsjedničke izbore, konzervativni kršćani će, kako stvari sada teku, pokušati pojačati vlastiti uticaj da bi pomogli kandidatu Republikanske stranke da pobijedi u novembru 2012. godine.

Debra Kohl prevezla je preko pola Amerike da bi nedavno u Washingtonu prisustvovala skupu Koalicije za vjeru i slobodu, koalicije konzervativnih kršćana. Ona je uvjerana da vjera može biti rješenje za sadašnje probleme zemlje:

Debra Kohl
Debra Kohl

„Kada zaista otvorimo naše oči i realno gledamo šta se dešava u Americi, u našoj kulturi, u našem društvu, sa našim porodicama i djecom, rećićemo da je loše, da stvari ne teku dobro. Ali, znate što? Ja se uzdam u boga.“

Gospođa Kohl je bila jedna od učesnica skupa kojima je makar jedna stvar bila zajednička - nada da predsjednik Obama neće biti ponovo izabran.

Predsjednik Koalicije za vjeru i slobodu Ralph Reed smatra da je apatija među konzervativnim kršćanima pomogla pobjedi gospodina Obame na prošlim izborima i ističe:

„Prije 3 godine, i nad tim se treba ozbiljno zabrinuti, 17 miliona kršćana, evangelista nisu bili registrirani da glasaju, ili su bili registrirani, a nisu glasali.“

Gospodin Reed je bivši čelnik Kršćanske koalicije koja je devedesetih godina moblizirala religiozne konzervativce prema Republikanskoj stranci. Njegov politički uticaj bio je znatno poljuljan vezama sa vašingtonskim lobistom Jackom Abramoffom, osuđenim na zatvorsku kaznu zbog nelegalnog lobiranja. Ralph Reed je ponovo vrlo uticajan i na skup Koalicije za vjeru i slobodu privukao je skoro sve predsjedničke kandidate Republiaknske stranke.

Među njima bila je i Michele Bachmann, zastupnica u Kongresu. Ona je favoritkinja Pokreta čajanka. Poruke tog pokreta protiv povećanja oporezivanja i velikih ovlasti federalne vlade rezultirale su promjenama političkog i međustranačkog odnosa snaga nakon prošlogodišnjih izbora za Kongres.

Mnogi konzervativni kršćani se slažu sa porukama, takođe konzervativnog, Pokreta čajanka, ali ne i svi. Dosta je svećenika koji kažu da bi se i Isus Krist protivio kresanju vladine pomoći siromašnima.

Svećenicu Jeniffer Butler, prezbiterijanku, brine moguće „utapanje“ konzervativnih kršćana u Pokret čajanka:

„Ono što se sada dešava je pokušaj političkih operativaca, poput Ralpha Reeda, da u Pokret čajanka uvuku kršćansku desnicu, još uvijek vrlo, vrlo jaku.“

Kršćanska desnica je najviše zainteresirana za očuvanje američkih tradicionalnih društvenih vrijednosti, a protivi se, primjera radi, braku osoba istog pola ili pravu na abortus.

Michale Cromartie, analitičar konzervativnog Centra za etiku i javnu politku, smatra da ta pitanja neće biti značajniji faktor opredjeljivanja birača na izborima slijedeće godine:

Michael Cromartie
Michael Cromartie

„Mislim da neće zbog stanja u kojem Amerika jeste. Mi smo u stanju hitnosti. Odluka birača ovisiće od dvije stvari... o ekonomji i rezultatima rata protiv terora.“

Ako bude tako, američkim konzervativnim kršćanima biće lakše da se odluče i glasaju za kandidate poput Mitta Romneya i Johna Huntsmana. mormone po vjeri, iako mormone mnogi evangelisti ne smatraju kršćanima. Ili da glasaju za Newta Gingricha, kandidata koji je priznao bračno nevjerstvo, za konzervativne kršćane težak grijeh.

XS
SM
MD
LG