Linkovi

Mladi u Sjedinjim državama sve više odbacuju vjeru


Istraživanje koje je proveo Berkley centar za religiju, mir i odnose u svijetu, pri univerzitetu Georgetown, je pronašao da mnogi mladi napuštaju vjeru uz koju su odrasli, i da se većina više ne identificira ni sa jednom vjerom.

Istraživanja redovno pokazuju da se sve veći broj mladih u Sjedinjenim državama ne identificira sa ijednom religijom. Jedna nova studija koja obuhvata mlade u dobi 18-24 godine starosti je pronašla da oni općenito odbijaju vjeru. Ti najmlađi članovi takozvane milenijumske generacije, kako se čini, mijenjaju način na kojeg Amerikanci prakticiraju i gledaju na vjeru.

Ova grupa mladih sa takozvanim milenijumskim vrijednostima je iz svih krajeva Sjedinjenih država došla na univerzitet Georgetown, kako bi govorili o vjeri i drugim pitanjima sa kojima se suočava njihova generacija. Abigail Clauhs studira vjerske studije na univerzitetu u Bostonu.

Ova generacija ima dosta kompliciran odnos sa religijom. Ja znam da je to istina iz svog vlastitog života, kaže Abigail.

Ona je odrasla u južnoj Karolini uz oca baptistu i majku rimo-katolkinju. Abigail kaže da se sada identificira kao unitaristički univerzalista. Istraživanje koje je proveo Berkley centar za religiju, mir i odnose u svijetu, pri univerzitetu Georgetown, je pronašao da mnogi mladi napuštaju vjeru uz koju su odrasli, i da se većina više ne identificira ni sa jednom vjerom. Zapravo oko jedna četvrtina se ne identificira ni sa jednom vjerom. To je nešto što je, kako kaže Abigail, očigledno i na kampusu.

Postoji mnogo promjena, i čini se da mladi ne ostaju predani jednoj određenoj doktrini ili dogmi, čak i ako ostaju duhovno opredjeljeni.

Samo 23% ispitanika kaže da vjeruju da je Biblija božja riječ i da bi se tako trebala i shvatiti.

Robert Jones se nalazi na čelu Instituta za istraživanje religije, koji je sudjelovao u istraživanju.

Jedna od stvari koju smo pronašli u ovom izvještaju je da mladi u dobi od 18-24 godine zaista nastoje izmijeniti lice religije u zemlji, kaže Robert Jones.

Studija Georgetowna nagovještava da mladi odbijaju čvrstu religiju u zamjenu za duhovnost sa manje predanosti.

Oni se manje vežu za tradicionalno iskustvo u crkvi.

Istraživanje je također pokazalo da manje od polovine mladih koji su na Facebook-u, navode svoju vjeru na svojoj Facebook stranici.

XS
SM
MD
LG