Linkovi

SAD: „Mržnja nije naše obilježje“


Jedna od ulica kvarta Del Ray
Jedna od ulica kvarta Del Ray

"Sloboda govora zaštićena je američkim ustavom, ali to ne znači i pravo da se ta sloboda zloupotrebljava."

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump jučer je oštro i direktno osudio grupe i organizacije koje zagovaraju rasizam, neonacizam i nadmoć bijelaca. Veliko okupljanje njihovih članova i simpatizera krajem prošlog tjedna u Charlottesville-u preraslo je u sukob na prosvjednicima koji su demonstrirali protiv njihovog skupa. Predsjednik Tramp je, pored ostalog, istakao da je rasizam zlo kojem nema i ne može biti mjesta u Sjedinjenim Državama.

Nedaleko od Washingtona i Bijele kuće, odakle se predsjednik obratio američkoj javnosti je Del Ray, tihi i mirni kvart Alexsandrije, gradskog područja u sastavu savezne države Virginia. Desilo se da su tu nedavno stabla duž ulica i parkirani automobili bili oblijepljeni posterima kojima je promovirana bjelačka nadmoć, posterima usmjerenim protiv crnaca, muslimana i drugih manjinskih grupa i zajednica.Na tim posterima jasno je bio naznačen naziv utra-desničarske, ekstremističke grupe „Krv i tlo.“ Nakon što su vrlo brzo ti posteri pocijepani i uklonjeni, mnogi stanovnici Del Ray-a trajno su postavili postere kojima promoviraju jednakost i toleranciju, a osuđuju mržnju. Za njih je zajednica u kojoj žive sredina u kojoj su, kako kažu, atmosfera dobrosusjedstva i tolerancije snažno izraženi.

Nelle Chaplin-Scanelle, stanovnica Del Raya ističe:

"Taj tip mržnje i negativnih mišljenja nije ono što karakteriše Del Ray, nije to zajednica u kojoj moj vjerenik i ja živimo."

Na postere mržnje, odgvoreno je posterima tolerancije. Jedan od onih koji takv poster drži na ulaznim vratima njegove poslastičarnice je i Petros Ghebre-Egziaber:

"Za mene, isticanje mog postera je poruka da sam prihvaćen u ovoj zajednici, da sam njen dio i ja ću stati uz ovu zajednicu i boriti se protiv svake vrste rasizma."

Stephany Weight, vlasnica radnje za prodaju umjetnina, dodaje:

"Mržnja nije naše obilježje. Svi se poznajemo. Svi smo prijatelji, kolege, susjedi i posteri mržnje su osobni napad na svakog od nas."

Stanovnici Del Ray, toleratni i dobronamjerni, ne osporaravaju pravo na slobodu govora i izražavanja mišljenja kaže Rod Kuckro, predsjednik Udruženja građana Del Raya:

"Sloboda govora zaštićena je američkim ustavom, ali to ne znači i pravo da se ta sloboda zloupotrebljava."

Posterima na prozorima apoteke u Del Ray-u poručuje se da su svi dobro došli. Potvrđuje to i sastav zaposlenih Stacey Swartz, suvlasnica apoteke, i kratko nabraja:

"Imamo zaposlene porijeklom Hispanike, ovdje rade muslimani, imamo Perzijance.... Za nas je takođe izuzetno važno da se svaki kupac osjeća dobrodošlim."

"Odbacite mržnju" je poster ispred prodavnice potrepština za pse. Od predsjedniških izbora početkom novembra prošle godine Paul Haire, vlasnik prodavnice vjeruje da se govor mržnje oteo iz ruku:

"Nije bitno ko nas je počeo trovati nas mržnjom. Slušali smo je... i čujemo je iz mnogih usta. To treba zaustaviti."

U najkraćemm, Del Rey je zajednica žitelja, rođenih i naturalizanih Amerikanaca, čiji je moto odbaciti i odbacivati svaki oblik mržnje, preduprijediti svaki pokušaj širenja netolerancije i supremacije.

SAD: „Mržnja nije naše obilježje“
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

XS
SM
MD
LG