Linkovi

Izazovi Ramazana za američke Muslimane


Muslimani su manjina u Sjedinjenim Državama, pa je stoga izazov za neke od vjernika da ispoštuju pravila svoje vjere u društvu koje nije većinski muslimansko. Ovo se posebno odnosi na Ramazan, koji ove godine pada u vrijeme najdužih i najvrelijih dana u velikom dijelu svijeta, pa tako i u Americi.

Sami Malek posti od zore do mraka od samog početka ramazana. Kao kelner u jednom popularnom srednje istočnom restoranu,koji ima uz sebe i prodavnicu, konstantno je okružen mirisima hrane i pića.

To ga medjutim nije dovelo do iskušenja da prekine post.

Kada dobro obavljam svoj posao i ljudi uživaju u hrani, to me čini sretnim. Kada čujem riječi: Hrana je odlična, istinski ukusna, ja se takodjer osjećam odlično., kaže Sami Malek.

Malek posti svoj prvi ramazan u Americi otkako je došao iz Alžira prije godinu dana. On kaže da je post stvar ljudske duhovnosti i dodaje:

“Obično je prvi dan težak. Prvi, pa možda i drugi... Nakon toga, čovjek se posve navikne.


Imad Rababeh je menadžer restorana. Kaže da pokušava izaći u susret svojim uposlenicima - Muslimanima i objašnjava kako:

Za početak, omogućujem im česte pauze tijekom cijelog dana da mogu klanjati. Zatim im dam dovoljno vremena za vrijeme iftara da bi mogli jesti, a ako se umore tokom dana, dozvoljavam im da sjednu i da se odmore.


I uposlenici drugdje takodjer pokušavaju udovoljiti potrebama kolega - Muslimana.
Svakog petka jedna sala za konferencije u jednoj vladinoj agenciji služi onim Muslimanima koji žele da klanjaju.

Imam Johari je je jedan od čelnika Islamskog Centra Dar Al-Hijrah u predgradju Washingtona. On kaže da ramazan ne smije biti teškoća, čak ni kada pada u najtoplije dane u godini.

Ramazan je za zrele ljude koji su uz to zdravi. Ali, ako je žena trudna, ako je osoba bolesna, ili starija, ili dijete, nije obavezna da posti., kaže Imam Johari.

Medjutim, Muntasir Sarsour kaže da postoje izazovi koje nije uvijek moguće kontrolirati i dodaje:

Ne možeš se skloniti od izazovnih djevojaka, osim ako ne živiš u pećini. No, jednostavno onda pokušaš spustiti pogled i ići dalje.

Junaid Khan , još jedan američki Musliman govori:
Teškoće su svuda okolo, pogotovo u američkom društvu. Ne možeš se uvijek osloniti na to da će Bog učiniti sve za tebe.

A njegov prijatelj Amer Mahdi kaže:
Ja jednostavno ne razmišljam o vremenu. Sam sebi govorim: Znaš da ćeš na kraju jesti.... samo treba sačekati...biti strpljiv.

Muslimani diljem svijeta na kraju dana posta bivaju nagradjeni tradicionalnim iftarom. A ovdje, u Sjedinjenim državama, taj se obrok često dijeli s prijateljima druge vjere.
XS
SM
MD
LG