Linkovi

SAD: Predsjednici nisu imuni na kontroverze i skandale


Richard Nixon: Zbog afere Watergate podnio ostavku na funkciju predsjednika SAD
Richard Nixon: Zbog afere Watergate podnio ostavku na funkciju predsjednika SAD

Kontroverze vezane za moguće rusko uplitanje u predsjedničke izbore pobuđuju sjećanja na ranije predsjedničke skandale. Najveći je svakako afera Watregate.

Nakon četiri mjeseca u Bijeloj kući predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump našao se u stanju sličnom nekom od ranijih predsjednika - stanju kontroverzi i mogućih skandala koji potresaju i njega osobno i administraciju koju formira i predvodi. Povod za to stanje je moguće rusko uplitanje u prošlogodišnje predsjedničke izbore i eventualni tajni kontakti članova Trumpovog izbornog tima sa Rusima. Povijest pokazuje da politička cijena kontroverzi i skandala u kojima su se nalazili predsjednici može biti znatna.

Predsjednik Trump je na prvom zvaničnom putovanju u inostranstvu. Devetodnevni boravak, od Saudijske Arabije, Izraela, Vatikana, Brusselsa do Sicilije, je dobro došao predah od domaćeg političkog meteža izazvanog istragom o mogućem ruskom uticaju na predsjedničke izbore. Za tu istragu predsjednik kaže da je lov na vještice i njega osobno:

"Nijedan političar u povijesti, i to kažem uvjeren u to, nije tretiran gore i nepoštenije."

Kontroverze vezane za Ruse pobuđuju sjećanja na ranije predsjedničke skandale. Najveći je svakako afera Watregate. Tadašnji predsjednik Richard Nixon, Republikanac, pokušao je spriječiti istragu o provali u sjedište konkurentske Demokratske stranke. Kada su sve činjenice izbile na vidjelo, da bi izbjegao opoziv sa funkcije.....

"...Odlučio sam podnijeti ostavku od sutra u podne."

Predsjednik Ronald Reagan našao se, 12 godina kasnije, na rubu političkog ambisa zbog takozvane kontra-iranske afere. Njegovi najbliži saradnici osmislili su šemu - prodati oružje Iranu, time privoljeti Iran da oslobodi američke taoce, a novac od dobijenog oružja proslijediti pobunjenicima protiv vlade u Nikaragvi.

Govoreći o tome Reagan je rekao:

"Prije nekoliko mjeseci rekao sam Amerikancima da nisam trgovao oružjem za oslobađanje talaca. Srce i najbolje namjere još uvijek mi govore da je to dobro. Međutim, činjece i dokazi govore mi da nije."

Bill Clinton je 1998. godine mogao, glasanjem u Kongresu, biti drugi opozvani predsjednik u američkoj povijesti zbog laganja u aferi sa Monicom Lewinski, mladom pripravnicom u Bijeloj kući:

"Nisam imao seksualni odnos sa gospođicom Lewinsky."

Ispostavilo se da jeste, ali je „preživio“ jer u Senatu nije bilo dovoljno glasova za opoziv.

U sadašnjim kontroverzama nesumnjiv dokaz o tajnim kontaktima sa Rusima mogao bi po predsjednika Trumpa biti vrlo nepovoljan, štetan ističe Paul Schiff Berman, analitičar i pravni ekspert, i dodaje:

"To bi bilo toliko ozbiljno i toliko nedolično našim demokratskim procesima da bi moglo biti čak i gore od Watergate-a."

Bez ikakvih naznaka ishoda ruske istrage, političke posljedice po predsjednika Trampa ostaju neizvjesne, ocjenjuje John Fortier, analitičar Centra za dvostranačku politiku:

"Imali smo značajnih istraga o postupcima ranijih predsjednika koje su upućivale na mogući kraj predsjedničkog mandata, ali su politički preživjeli. Kraj sadašnje priče još nije ispisan i mi ne znamo gdje će nas sadašnja istraga odvesti."

Predsjednik Trump fokusiran je ovih dana na diplomatiju. Nije isključeno da se istovremeno priprema i za dugu političku borbu kada se vrati u Washington.

SAD: Predsjednici nisu imuni na kontroverze i skandale
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG