Linkovi

SAD: Na redu treća runda


Da li glasanje u Južnoj Karolini može dati odgovor na pitanje ko bi mogao biti konačni predsjednički kandidat i u jednoj i u drugoj stranci?

Hillary Clinton i Berni Sanders, predsjednički kandidati, Demokrati večeras su Milwaukee-u, američka savezna država Wisconsin, imali još jednu televizijsku debatu, sada kao jedini preostali kandidati Demokratske stranke. Sutra i narednih dana moći će se procjenjivati da li je bivša prva dama i američka držvna tajnica uspjela u toj debati ostavit povoljniji utisak i konsolidirati podršku i prednost koju je imala do primarnih izbora u New Hampshiru. Inače, nakon glasanja u New Hempshiru prije dva dana, kandidati za narednog američkog predsjednika usmjerili su se na slijedeću rundu, primarne izbore u Južnoj Karolini. Republikanci će glasati u subotu, 20. februara, a Demokrati sedam dana kasnije.

Ta glasanja, uobičajeno nazivana "prva na jugu" Sjedinjenih Država mogla bi rezultirati daljim sužavanjem liste Republikanaca, nakon izbora u New Hampshiru manje za dva predsjednička kandidata. Na drugoj strani izvjesno je da će dvoje kandidata, Demokrata, nastaviti predizborne kampanje do konačne stranačke nominacije.

U Iowi i New Hampshiru različiti i pobjednici i poraženi. Da li glasanje u Južnoj Karolini može dati odgovor na pitanje ko bi mogao biti konačni kandidat u obje stranke? Pobjedom nad, do glasanja u New Hampshiru, vodećom Hillary Clinton, Berni Sanders bi sa sličnim rezultatom u Južnoj Karolini učvrstio svoju kandidaturu za nominaciju unutar Demokratske stranke. Jedan od njegovih simpatizera kaže:

"On vjeruje u ono što govori. On se zaista bori za nas, prosječne Amerikance, i to je ono zbog čega sam za Berni Sandersa."

Hillary Clinton će, sudeći po anketama, imati jaku podršku u Južnoj Karolini i pokušaće da se vrati na prvo mjesto:

"Naučili smo da nije bitno izgubiti neku rundu. Bitno je uzdići se ponovo."

Republikanac Ted Cruz nije u New Hampshiru bio iznenađenje kao u Iowi. Kontroverzni Donald Trump je nakon New Hampshira ponovo, i to čvrsto, na vodećoj poziciji. I mogao bi biti pobjednik naredne runde kaže Chris Galderi, analitičar, i dodaje:

"On će vjerojatno vrlo dobro proći u Južnoj Karolini. Ako se to desi, uslijediće logično pitanje za Republikansku stranku .... može li ga neko zaustaviti. Za sada i do sada Trump nema onu vrstu podrške stranačkog rukovodstva kakvu može očekivati kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju."

Novi konkurent Donaldu Trumpu mogao bi biti John Kasich, obrabren drugim mjestom nakon glasanja u New Hampshiru, i vjerojatno prihvatljiviji za lidere i uticajne zvaničnike Republikanske stranke. On sa optimizmom očekuje naredna glasanja:

"Zaista se radujem glasanju na jugu. Takođe se radujem glasanju na američkom srednjem zapadu. Željno čekam da odem u Michigan."

Slaba podrška u Iowi i New Hampshiru prisilila je Chrisa Christia i Carly Fiorinu, Republikance, da se povuku. Marco Rubio, u Iowi vrlo dobar, u New Hampshiru, znatno slabiji, ne odustaje. Takođe ni Jeb Bush, unatoč slaboj podršci u prva dva unutarstranačka glasanja. Još uvijek ima snažnu podršku moćnih donatora i brata i oca, dva bivša predsjednika Sjedinjenih Država.

SAD: Na redu treća runda
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

XS
SM
MD
LG