Linkovi

SAD: Pobjednici uvećali dojučerašnju prednost


Nade i optimizam gubitnika na jučerašnjim glasanjima su jedno. Realnost je drugo - Clintonova i Trump povećali su izglede da osvoje stranačke predsjedničke nominacije.

Hillary Clinton, Demokrata, i Donald Trump, Republikanac, premoćni su pobjednici primarnih, unutarstranačkih glasanja održanih jučer u ameriškoj saveznoj državi New York. Milijarder Donal Trump bogatiji je za lavovski dio od 95 delegatskih glasova koliko ih je mogao osvojiti, a Hillary Clinton je uveliko uvećala veliku prednost nad stranačkim konkurentom Bernie Sandersom.

Donald Trump iskoristio je, sportski rečeno, prednost domaćeg terena:

"Osjećanm ogromno divljenje i zahvalnost simpatizerima i u gradu, New Yorku, i u saveznoj državi New York. Pobjeda ovdje je moja najdraža pobjeda. Volim vas sve. Slavim večeras, a sutra ujutro vraćam se kampanji."

Unutarstranački konkurenti John Kasich i Ted Cruz teško su poraženi. Pobjednik je povećao broj delegatskih glasova i krupan je korak bliže osvajanju predsjedničke nominacije Republikanske stranke. Unatoč porazu i Kasich i Cruz uvjeravaju simpatizere da će nastaviti boriti se i zboriti za otvoreno glasanje na stranačkoj konvenciji u julu.

John Kasich je u saveznoj državi Maryland gdje je glasanje slijedećeg tjedna:

"Mislim da će delegati konvencije imati sluha za moju kandidaturu. Vjerujem u to. I još nešto. Jedino su moje poruke pozitivne, ujedinjavajuće. Mislim da bi da Republikanska stranka, kada dođe trenutak, trebalo da odluči i odabere."

Ted Cruz je u Pennsylvania-i gdje su izbori narednog utorka:

"Hoćemo li nastaviti živjeti u prošlosti, sa onim za što znamo da više ne vrijedi? Ili ćemo napred, u bolje. Amerikanci u svakoj državi to jasno pokazuju. Hoće novim putem.“

Na drugoj, demokratskoj strani, vodeća Hillary Clinton takođe ubjedljivo bolja od upornog Bernie Sandersa.

"Hvala New Yorku. Trka za nominaciju Demokratske stranke je na dohvat ruke, pobjeda je na vidiku."

Bernie Sanders nastavlja kampanju u Pannsylvania-i, tvrdeći i dalje da bi bio jači adut Demokrata na predsjedničkim izborima u novembru:

"Amerikanci shvataju da bi, ako ne spriječimo Trumpa ili nekog drugog Republikanca da uđe u Bijelu kuću, to bila velika nesreća za našu zemlju. I moramo nastaviti kampanju da bi bili sigurni da se to neće desiti."

Nade i optimizam gubitnika na jučerašnjim glasanjima u saveznoj državi New York su jedno. Realnost je drugo - vodeći Clintonova i Trump povećali su izglede da se suoče na novembarskim predsjedničkim izborima.

SAD: Pobjednici uvećali dojučerašnju prednost
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

XS
SM
MD
LG