Linkovi

SAD: Vodeći povećali prednost


Hillary Clinton i Donald Trump
Hillary Clinton i Donald Trump

Hillary Clinton i Donald Trump biće, najvjerovatnije, predsjednički kandidati svojih stranaka na izborima početkom novembra.

Predsjednički kandidati Hillary Clinton, Demokrata, i Donald Trump, Republikanac opet su premoćni pobjednici primarnih, unutarstranačkih glasanja, održanih jučer u pet američkih saveznih država. Trump je pobijedio u svih pet, a Clintonova izgubila samo u jednoj, u saveznoj državi Rhode Island. Glasanja su održana još u Connecticutu, Delaweru, Marylandu i Pennsylvana-i.

Pobjedama u svih pet država Donald Trump je osvojio lavovski dio od ukupno 172 delegatska glasa:

"Vratićemo našu zemlju na poziciju koja joj pripada, učinićemo Ameriku ponovo velikom. Pobjeda u pet država je veliko ohrabrenje i čast, pobjeda koja pokazuje jedinstvo u razlikama."

Donald Trump je ponovio da je jasno da će on osvojiti stranačku nominaciju i da njegovi konkurenti, Ted Cruz i John Kasich, treba da odustanu od dalje kampanje.

Ted Cruz je u saveznoj državi Indiana gdje su glasanja narednog utorka. To je njegova, vjerovatno, posljednja šansa da zaustavi Trumpa na maršu do stranačke nominacije:

"On, Trump, tvrdi da će sutra biti drugačiji nego danas. Reći ću vam ovo.... Ja, ted Cruz, danas sam isti kao jučer. I biću ista osoba sutra.... kao predsjednik."

Hillary Clinton, predsjednička kandidatkinja, Demokrata je takođe za krupan korak bliže stranačkoj nominaciji, zapravo gotovo da je sigurna da joj nominacija ne može izmaći:

"Zamislite našu sutrašnjicu u kojoj je težak rad poštovan i adekvatno plaćen, porodicama pružana puna podrška, ulice bezbjedne, zajednice jake, sutrašnjicu ljubavi bez mržnje"

Jučerašnje pobjede Hillary Clinton još jedan su težak pritisak na stranačkog konkurenta Bernie Sandersa. Mada je pobijedio u Rhode Islandu, mora temeljito razmotriti šta i kako dalje. U Zapadnoj Virdžiniji Sanders je simpatizerima poručio da bi na izborima za predsjednika bio jači adut Demokratke stranke nego Clintonova:

"Po anketama na nacionalnom nivou moja prednost na Trumpom je 15, 20 odsto, mnogo veća nego prednost Hillary Clinton."

Sandersov optimizam je jedno, rezultati glasanja drugo. Hillary Clinton i Donald Trump biće, najvjerovatnije, predsjednički kandidati svojih stranaka na izborima početkom novembra.

SAD: Vodeći povećali prednost
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

XS
SM
MD
LG